Psikolojik doğum sırasının bireylerin stresle başa çıkma tarzları ve benlik saygısı üzerindeki etkisi
The effect of the psychological birth order on self-esteem and individuals' stress coping strategies
- Tez No: 546671
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Doğum Sırası, Benlik Saygısı, Stresle Başa Çıkma Tarzları, Psychological Birth Order, Self-esteem and Individuals, Stress Coping Strategies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırmanın amacı bireylerin algıladığı psikoloijik doğum sırasının stres karşısındaki baş etme düzeyleri ve benlik saygıları üzerindeki etkisinin anlamlılığının incelenmesidir. Bu amaçla araştırmaya İstanbul ilinde yaşamakta olan 18 yaş üzeri, üniversite ve üzeri eğitim durumuna sahip 266 birey katılmıştır. Veriler White-Campbell Psikolojik Doğum Sırası Envanteri, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizi Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda bireylerin benlik saygısı ile psikolojik doğum sırasına göre memnun edici/düzenleyici-büyük çocuk olma algısı ve dikkatle bakılan/üzerine titrenilen-tek çocuk olma algısı arasında pozitif yönde, sevimli/ikna edici-küçük çocuk olma algısı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu fakat dışlanmış/ihmal edilmiş-ortanca çocuk olma algısı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda bireylerin benlik saygısı ile stresle başa çıkma ve stresle problem odaklı başa çıkma arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu fakat stresle kaçınmacı başa çıkma ve stresle sosyal destek arama yolu ile başa çıkma arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda bireylerin psikolojik doğum sırasına göre memnun edici/düzenleyici-büyük çocuk olma algısı ile stresle sosyal destek arama yolu ile başa çıkma arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda bireylerin psikolojik doğum sırasına göre dışlanmış/ihmal edilmiş-ortanca çocuk olma algısı ile stresle kaçınmacı başa çıkma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda bireylerin psikolojik doğum sırasına göre sevimli/ikna edici-küçük çocuk olma algısı ile stresle sosyal destek arama yolu ile başa çıkma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the significance level of the psychological birth order perceived by individuals and their relevance to stress and self-esteem. For this purpose, 266 individuals over 18 years of age, university and over are living in Istanbul. The data were collected with the White-Campbell Psychological Birth Order Inventory, the Rosenberg Self-Esteem Scale and Coping with Stress Scale. The data were analyzed using Independent Sample T-Test, ANOVA and Pearson Correlation Analysis. At the end of the study, there was a negative significant relationship between the self-esteem and the perception of being a child-satisfaction-older child in the order of psychological birth and the perception of being a child / being demeaned / positively on a positive, cute / convincing-little child perception. but there was no significant relationship between the perception of being excluded / neglected-median child. As a result of the study, it was determined that there was a negative correlation between stress and stress and problem-focused coping with self-esteem of individuals, but there was no significant relationship between stress-avoiding coping and stress and coping with social support search. At the end of the study, it was determined that there was a negative significant relationship between the perception of being a satisfying / regulatory-older child according to psychological birth order and coping with stress and social support search. At the end of the study, it was determined that there was a positive relationship between the perception of being excluded / neglected-median child and psychological stress and avoidance. At the end of the study, it was determined that there was a positive relationship between the perception of being a cute / convincing-small child according to psychological birth order and coping with stress and social support search.