Financial analysis of Turkish hospitality and food & beverage industries at Borsa Istanbul
Borsa İstanbul'daki Türk konaklama ve yiyecek & içecek endüstrisinin finansal analizi
- Tez No: 546673
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN TANSEL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: finansal analiz, rasyo analizi, panel veri, financial analysis, ratio analysis, panel data
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Firmalar, finansal durumlarını değerlendirmek için, yıllardır, çeşitli finansal analiz yönetemi kullanırlar. Analiz için en uygun method ise endüstrisine ve dönemine göre değişmektedir. Rasyo analizi, finansal ilişkileri değerlendirmek için çokça kullanılmaktadır. Çok çeşitli rasyolar vardır ve bu rasyoların kullanımı duruma göre değişmektedir. Rasyolar; bilanço, gelir tablosu ve nakit akış tablosundaki veriler kullanılarak hesaplanır. Rasyolar, Macbook'ta bulunan numbers uygulaması kullanılarak hesaplanmıştır ve bu rasyolar SPSS panel veri analizi uygulaması ile analiz edilmiştir.Çalışmanın amacı likidite, ödeme gücü ve etkinliğin karlılık üzerindeki etkisini ölçmektir.Çalışmanın amacına uygun olarak, finansal analiz çeşitleri ve özellikle rasyo analizi ve çeşitleri anlatılmıştır. Finansal analizin geçmişi tartışılmış ve konu ile ilgili diğer araştırmalar gösterilmiştir.Argümanları değerlendirmek için; cari oran, alacak devir hızı, envanter dönüşüm hızı, toplam aktif devir hızı, borç oranı, özvarlık oranı, borç özvarlık oranı, kar oranı, brüt kar oranı, toplam varlıkların getirisi ve toplam varlıklarda nakit akışı 30 ayrı Borsa İstanbul'da listelenen konaklama ve yiyecek&içecek firması için 2012 ve 2017 yılları arasında hesaplanmıştır. Sonuçlara göre; konaklama, yiyecek&içecek ve her iki sektör için, modeldeki bağımsız değişkenlerin karlılık bağımlı değişkenindeki değişimin sırasıyla yaklaşık %1,%1 ve %6'sını açıkladığı görülmüştür. Basitçe, hiçbir bağımsız değişkenin karlılık bağımlı değişkeni üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülmüştür. Yani, Türkiye'de söz konusu değişkenler arasında kaydadeğer bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations have been evaluating their financial situations with various financial analysis methods over the years. The best appropriate method of analysis has changed according to industry, time etc. Ratio analysis has been sizably used to evaluate financial relationships. There are many kinds of ratios and the usage of ratios depends on the situation. Ratios are calculated by the data from balance sheets, income statements and cash flow statements. The Numbers application on Macbook is used to calculate ratios and SPSS panel data application is used to analyze ratios. The aim of the study is to measure the association between liquidity, solvency, efficiency and profitability. With the respect of the aim of the study, the kinds of financial analysis and specifically ratio analysis and their kinds have been explained. The background of the financial analysis is discussed and related researches are shown within the study. In order to evaluate arguments; current ratio, accounts receivable turnover ratio, inventory turnover, total asset turnover, debt ratio, equity ratio, debt to equity ratio, profit margin ratio, gross margin, return on total assets and cash flow on total assets are calculated for thirty hospitality and food&beverage firms listed at Borsa İstanbul between the years 2012 and 2017.According to the results, for the hospitality sector, food&beverage sector and both sectors; the independent variables from the models express only 1%, 1% and 6% of the variance of the profitability variable respectively. Simply, no independent variable has a significant effect on profitability. So, in Turkey there is no significant association between the dependent variable and independent variables of the study.