Türkiye'de yaşanan terör üzerine yapılan akademik çalışmaların tarihsel perspektifte nitel analizi
Qualitative analysis of academic teror studies in Turkey from historical perspective
- Tez No: 546676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET BİRDİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Güvenlik, Terörizm Çalışmaları, PKK, Nitel Analiz, Terror, Terrorism, Security, Terrorism Studies, PKK, Qualitative Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Türkiye'de terör eylemleri uzun süredir kamuoyunu ve yönetimi meşgul eden kronik bir sorun halini almıştır. Bu nedenle akademik alanda terörü farklı yönleriyle irdelemeye çalışan çok sayıda çalışmaya rastlamak mümkündür. Fakat bu çalışmaların belli bir sistematikten yoksun olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle Türkiye'de, terör üzerine yapılan çalışmaların genel bir profili ve bu çalışmaların motivasyonlarının neler olduğu çalışmamızın araştırma sorusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı terör ve güvenlik konularında literatüre hakim olmanın yanı sıra Türkiye'de üretilen akademik çalışmaların nicel ve nitel içerik analizlerini yapmaktır. Bu vesileyle Türkiye'de terör üzerine yapılan çalışmaların güçlü ve zayıf yönleri ortaya çıkartılarak geleceğe yönelik bir projeksiyon yapmak mümkün olacaktır. Türkiye'de terör sorunu eski bir geçmişe sahip olmakla birlikte güvenlik konusu uzun bir süre sadece asker ve istihbarat uzmanlarına münhasır bir konu olarak algılanmış ve bu nedenle akademik ve sivil çevreler konuya yeteri kadar ilgi göstermemişlerdir. Yakın zamanda yoğunluğu giderek artan terör çalışmalarının ise farklı nedenler altında ve dolayısıyla sistematik bir bütünlükten yoksun olduğu düşünülmektedir. Gerek siyasette ve gerekse akademik alanda terör konusuna yoğun yönelimin PKK Terör örgütünün eylemleri olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle projenin evreni olarak PKK terör örgütünün eylemlerinin başlangıcı olan 1984 yılı ve çalışma başlangıcına kadar olan zaman dilimi seçilmiş, bu tarihler arasındaki terör üzerine hazırlanmış ve ulaşılabilinen akademik çalışmalardan lisansüstü tezler, kitaplar ve makaleler projenin kapsamına alınmıştır. Bu çalışmada yöntem olarak nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Bu kapsamda 1984'den günümüze kadar akademik alanda yapılan ve ulaşılabilen tez, kitap ve makale gibi çalışmalar derlenerek sınıflandırılmış ardından kodlama, örtülü anlam taraması gibi tekniklerle tablolar ve istatistikler haline dönüştürülerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Terrorism has been a chronic problem that preoccupied the public and management for a long time in Turkey. For this reason, it is possible to come across a large number of studies which try to examine the different aspects of terror in the academic field. However, the direction of these studies is thought to be devoid of a certain systematic. Therefore, this research has been focused on the question of that“What is the general profiles and the motivations of the studies on terrorism in Turkey”. The aim of this study is that the examination and analysing of the literature of terrorism in Turkey by quantitative and qualitative research methods to have analytic knowledge about that. Ultimate goal of this research is that to develop a a projection for next researches by uncovering of the strengths and weaknesses of the terrorism studies in Turkey. Actually, the terrorism issue has been perceived as exclusive area for the national security, therefore this area has been dominated by only military and intelligence experts in Turkey. Hence, terrorism issue has not be taken on by academic and civilian persons in multidimentially for a long time. But, despite of the increasing number of terrorism studies in recent years these researches are devoid of systematic integrity under different causes.Although increasing number of the recent studies, it has been thought that these intense orientation is related with PKK terorism. For this reason, beginning of this research was determined as the 1984 whic is emerging of PKK terrorist acts and all academic works such as graduate thesis, academic articles and books from 1984 to recents has been selected as the universe of this research. In this study, quantitative and qualitative methods were used together and acquired data were sumirised in tables and statistics by coding and the implicit meaning scanning techniques.