Gebelikte görülen hematolojik hastalıkların değerlendirilmesi
Assessment of hematologic diseases in pregnancy
- Tez No: 546687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH TÜTEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hematolojik hastalık, Gebelik, Trombofili, Trombositopeni, Anemi, Kalıtsal kanama bozuklukları, Hematologic Disease, Pregnancy, Thrombophilia, Thrombocytopenia, Anemia, Inherited Bleeding Disorders
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
AMAÇ: Maternal ve fetal morbidite ve mortalite nedeni olabilen hematolojik hastalıkların, tersiyer bir merkezdeki verilerinin gözden geçirilmesi maternal ve fetal sağlık açısından olumlu olacağı düşüncesindeyiz. MATERYAL-METOD: Kasım 2013'la Kasım 2018 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe Polikliniğine gebelik öncesi ve gebelikte tanı alan hematolojik hastalığı olan, gebelik takibi ve doğumunu kliniğimizde gerçekleştiren 238 hasta çalışmaya dahil edildi. BULGULAR: %47,8'i trombositopeni, %27,7'si anemi, %13,4'ü trombofili, %8,8'i kalıtsal koagulasyon bozukluğu, %2,1'i trombositoz tanılı hastaların %92,9'unun gebeliği doğumla sonuçlanırken %7,1'i missed abortusla sonuçlanmıştır. Hastalarımızın çoğuna gebelik öncesi tanı konmuştur. Gebelik öncesi tanı alan hastaların abortus sayıları daha yüksek iken gravida ve parite sayıları benzer, tedavi gereksinimi de daha yüksektir. Hastalarımızın %55,9'u tedavisiz takip edilirken, %26,5'i medikal %4,2'si cerrahi %13,2'si kan replasman tedavisi almıştır. Tedavi alanların abortus sıklığı daha yüksek, doğum kilosu düşük saptanmıştır. Trombofili tanılı hastalar, diğer gruplara göre yaşları, gravida ve abortus sayıları daha büyük olup doğum yapanların gebelik haftası daha erken, doğum kilosu daha azdır ve gebelik komplikasyonları daha sık gelişip daha fazla tedavi gereksinimi olmuştur. Trombofili hastalarının %21,87'sinde derin ven trombozu gelişti, ve bu olgularının 1'inde splenik ven trombozu, 1'inde subklavyen ven trombozu ve pulmoner emboli, 1'inde pulmoner emboli, 1'inde sefalik ven trombozu, 1'inde de sinus ven trombozu vardı. Yenidoğanların %10,1'i trombositopeni, %9,2'si anemi, %0,4'ü polisistemi tanısı almıştır. SONUÇ: Gebelikteki hematolojik hastalıklar maternal ve fetal komplikasyonlara yol açsa da iyi tolere edilmektedir. Ancak gebelik öncesi tanı alan, tedavi ihtiyacı olan ve kalıtsal trombofililerde hastalıkları olanlarda maternal ve fetal komplikasyonların daha sık izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: We aimed to examine the haematological problems occured in pregnant women with the intention of bringing positive insight on maternal and fetal health by reviewing tertiary-centered data of the heametological diseases that lead to serious maternal and fetal morbidity and mortality. MATERIAL-METHOD: 238 patients from Istanbul University Cerrahpasa Faculty of Medicine Gynecology and Obsterics Department with heametological diseas either before or during pregnancy were included to the study. The pregnancy follow-up and the childbirth of the patients were conducted in our clinic. RESULTS: Among those patients 47.8% had thrombocytopenia, 27.7% had anemia, 13.4% had thrombophilia, 8.8% had hereditary coagulation disorder, had 2.1% thrombocytosis; %92,9 of them ended up with pregnancy while 7.1% of them resulted with missed abortion. While the number of abortion was higher in patients diagnosed before pregnancy, the number of gravida and parity were similar for patients diagnosed before and after pregnanacy. The need for treatment was higher for patients diagnosed before pregnancy. While 55.9% of our patients were followed up without treatment, 26.5% received medical treatment and 4.2% had surgery and 13.2% received blood and blood products replacement therapy. The abortus rate was higher and the birth weight was lower in the treated groups. Patients with thrombophilia had higher age, gravida, and abortion numbers than the other groups. Their gestational week at birth was earlier, the birth weight was less, and they developed pregnancy complications more frequently and necessitated more treatment. Deep vein thrombosis developed in 21.87% of thrombophilia patients, among those 1 of these cases had splenic vein thrombosis, 1 had subclavian vein thrombosis and pulmonary embolism, 1 had pulmonary embolism, 1 had cephalic vein thrombosis, 1 had cephalic vein thrombosis and one had sinus vein thrombosis. 10.1% of the newborns were diagnosed with neonatal thrombocytopenia, 9.2% with anemia and 0.4% with polycythemia. CONCLUSION: The heametological diseases during prenancy are tolareted well even though they cause maternal and fetal complications. The higher occurence of maternal and fetal complications in individuals with pre-pregnancy diagnosis, need of medical treatment and hereditary trombophilia should be taken into special consideration.