Burkulması önlenmiş basınç çubuk ve geleneksel çelik çapraz ile güçlendirilen betonarme çerçeve davranışının deneysel araştırılması
Experimental investigating of behavior of reinforced concrete frame retrofitted with buckling restrained braces and conventional steel braces
  1. Tez No: 546688
  2. Yazar: TEMUR KHIMSHIASHVILI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ DÜĞENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme çerçeve sistemi, Güçlendirme, BRB, Reinforced concrete system, Retrofitting, BRB
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yeryüzünde özellikle deprem kuşağında yer alan bölgelerde sıklıkla deprem olmakta ve buralardaki yapılar depremlerden dolayı hasar görebilmektedir. Yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi büyük önem arz etmektedir. Son zamanlarda meydana gelen büyük depremler sonrasında yaşanan büyük çapta can ve mal kayıpları, bu konuda önlem alınmasını zorunlu hale gelmiştir. Bununla birlikte mevcut betonarme yapılar incelendiğinde deprem performansı bakımında güçlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, yönetmeliklere uygun olarak iki kolon ve bir kirişten oluşan tek katlı, tek açıklıklı, ½ ölçeğine sahip toplam üç adet betonarme çerçeve sistem üretilmiştir. Üretilen numuneler geleneksel çelik çaprazlar (XB) ve burkulması önlenmiş basınç çubuğu (BRB) ile güçlendirilmiştir. Deneysel çalışmadan elde edilen veriler, çatlak gelişimleri, histeresis eğrisi ve histeretik davranış, yer değiştirme zarf eğrileri, düktilite, başlangıç ve sekant rijitlikleri, enerji yutma bakımından değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, RCF-XB ve RCF-BRB numunelerin RCF-R numuneye göre taşıma yükü kapasitesini artmıştır. RCF-XB ve RCF-BRB numunelerin RCF-R numuneye göre düktilite değeri azalırken, rijitlik değeri artmıştır. Tez çalışması kapsamında en iyi sonucu X şeklindeki geleneksel merkezi çelik çapraz elemanlar (XB) ile güçlendirilen betonarme çerçeve gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Earthquakes occur frequently in the earth, especially at the regions that are located at the seismic belt, and structures in these regions can be damaged due to these earthquakes. the retrofitting of structures against earthquake has great importance. Recently, the widely Losing of life and property after the large magnitude earthquakes, make necessary to take precautions for this issue. In addition to this, existing reinforced concrete structures are needed to retrofit in terms of seismic performance when they are inspected. In the scope of this thesis, three reinforced concrete frame systems were produced according to the appropriate standards; each frame consists of two columns, one beam, single span and story, and has ½ scales. Produced samples are retrofitted by conventional X-braces (XB) and buckling restrained braces (BRB). The results of the experimental study are evaluated in terms of crack developing, hysteresis curve and hysteresis behavior, envelope curves of displacement, ductility, initial and second rigidities and energy consumption. According to the results, the ultimate load capacity of RCF-XB and RCF-BRB specimen increases compared with RCF-R specimen. Ductility of RCF-XB and RCF-BRB samples decrease compared with RCF-R specimen. But the rigidity of these specimens increases compared with RCF-R specimen. The results of the study showed that retrofitting of the reinforced concrete frame by conventional X braces (XB) gives the best result.