İki yaş altı çocuklarda beslenmenin değerlendirilmesi
Evaluating the infant nutrition under 2 years of age
- Tez No: 546686
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, Tamamlayıcı Beslenme, Bodurluk, Düşük Kiloluluk, Kavrukluk, Fazla Kiloluluk, Obezite, Sosyodemografik Faktörler, Breastfeeding, Complementary Feeding, Wasting, Stunting, Overweight, Underweight, Obesity, Sociodemographic Factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Çalışmamızda 0-2 yaş grubu bebeklerde; emzirme, tamamlayıcı beslenme uygulamaları ve bodurluk, kavrukluk, düşük kiloluluk, fazla kiloluluk, obezite gibi beslenme sorunları ile sosyodemografik faktörler arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık. Aynı zamanda beslenme uygulamalarının, beslenme sorunları üzerindeki etkisini araştırmayı planladık. Gereç ve yöntem: Araştırmaya 01/09/2018-01/01/2019 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Sağlığı İzlemi Polikliniğin'de takibe alınmış; miadında, 2500 gram üzerinde doğmuş, herhangi bir hastalık tanısı olmayan 297 bebek dahil edildi. Çalışmada Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2007 yılında anne sütü alma ve tamamlayıcı beslenmeyi değerlendirmek amacıyla oluşturduğu belirteçler kullanılarak, ebeveynlere yüz yüze anket yöntemi uygulandı. Bulgular: Çalışmaya katılan bebeklerin %52,5'i kızdı. Yaşları 15 gün ile 24 ay arasındaydı. İlk 1 saatte anne sütü alma oranı %25,6, ilk 6 ay sadece anne sütü alma oranı %62,1 ve 2 yaşına kadar anne sütü alma oranı %59 saptandı. Çalışmaya katılan bebeklerin %3,3'ü kavrukken, %2,02'si bodur, %1,68'i düşük kilolu, %2,36'sı ise fazla kilolu olarak bulundu. DSÖ belirteçlerine göre 6-23 aylık 231 bebeğin %62,3'ü yaşına uygun ''minimum besin çeşitliliği''nde beslenirken, 216'sının ''minimum beslenme sıklığı'' yaşına uygundu (%72,7), 185'inin ise hem 'minimum beslenme sıklığı' hem de ''minimum beslenme çeşitliliği'' yeterli düzeydeydi; yani ''minimum kabul edilebilir beslenme'' kriterlerini doldurmaktaydı (%62,3). Bebeklerin %74'ü ek gıdaya 6-8. ay olarak uygun başlamıştı. Sonuç: Çalışmamızda emzirme, uygun tamamlayıcı beslenme oranlarımızın ülke genelinin üzerinde; beslenme sorunlarının ise düşük düzeyde olduğunu saptadık. Sosyodemografik faktörler, beslenme uygulamaları ve beslenme sorunları üzerine etkili olurken; beslenme uygulamaları ile beslenme sorunları arasında anlamlı bir ilişki gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the infant nutrition in the first 2 years of age, to determine the factors effecting nutrition, and reveal the relationship among nutrition with infant growth. Material Method: The study was carried out between September-December in 2018 by Cerrahpasa Faculty of Medicine, Department of Pediatrics in Istanbul. 297 infants included who were not diagnosed with any disease born above 2500 gram. Face-to-face survey method was applied to parents using the indicators of infant and young child feeding (iycf) which was established by WHO in 2007 to evaluate breastfeeding and complementary feeding. Information about sociodemographic data was recorded in the same interview. Findings: In the study, %52,5 were female. Infants age were between 15 days and 2 years. Initiating breastfeeding in the first hour was %25,6. Exclusive breastfeeding rate was %62,1. Breastfeeding up to 2 years of age rate was %60. In the study, %3,3 infant were wasted, %2,02 were stunted, %1,68 were underweight and %2,36 were overweight. According to the IYCF ''minimum meal diversity'' rate was %62,3, ''minimum meal frequency'' rate was %72,7, ''minimum acceptable diet'' rate was %62,3. Starting solid food appropriate was %74. Conclusion: In our study, breastfeeding, the appropriate complementary nutrition rates over the country; and nutritional problems were low. While sociodemographic factors were effective on nutritional practices and nutritional problems; there was no significant relationship between nutritional practices and nutritional problems.