Private car ownership and household characteristics in Ankara
- Tez No: 5467
- Danışmanlar: GÖKHAN MENTEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Car ownership, automobile industry, urban transport, Ankara, multiple regression
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
ÖZET ANKARA'DA ÖZEL ARABA SAHtPLÎLÎ?İ VE HANEHALKI ÖZELLİKLERİ ALP, Hakan Yüksek Lisans Tezi, Şehir Planlama Böl. Tez Yöneticisi : Gökhan MENTEŞ Ocak 1989, 200 Sahife Bu çalışmanın amacı, bölgelerarası kentsel ulaşım çalışmalarına yardımcı olmak üzere, araba sahipliliğ.inin kestiririnde pratik bir yol geliştirmektir, çalışmanın içeriği, kentin bölgeler arası trafik kestirimleri için sayısal modeller kullanan, ulaşım plancılarıyla ilgilidir. İlk olarak, araba sahipliliği, ekonomik, demografik ve politik faktörlere çok duyarlı olduğu için, ülkesel düzeyde incelenmiştir, otomotiv endüstrisindeki firma yapılarının, arabaya olan arz ve taleple ilgili olduğu bulunmuştur. Yurt İçi Gayri safi Milli Hasılanın da, araba sahipliliğini etkileyen Önemli faktörlerden olduğu görülmüştür. İkinci olarak, konu, araba sahipliliği düzeylerindeki bölgesel farklılıklara bakılarak/ kentsel düzeyde incelenmiştir. vlBu arada, araba sahipliliğini etkileyen faktörlerin de analizi yapılmıştır. Araba sahipliliği düzeyi ile yüksek korelasyon gösteren değişkenleri belirlemek için, basit ve çoklu regresyon denklemleri geliştirilmiştir. Bir grup arazi değişkenleri bulunmuş, ve araba sahipliliği kestirimlerinde kullanılmak üzere, pratik bir yol olarak önerilmiştir. Sonuç olarak, araba sahipliliği ile kişilerin sosyo-ekonomik durumları arasında yüksek korelasyon olduğu bulunmuştur. Böylece araba sahipliliği, diğer sosyal araştırmacılar için de, kullanımı pratik bir bağımsız değişken olarak önerilmiştir. vıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRIVATE CAR OWNERSHIP AND HOUSEHOLD CHARACTERISTICS IN ANKARA ALP, Hakan M.S. in City Planning Supervisor : Gökhan MENTEŞ January 1989, 200 pages The basic aim of this study is to develop a practical way of estimating the car ownership by zones to contribute to urban transportation studies. The context of the study is relevant for transportation planners who often execute quantitative models to forecast traffic by zones of a city. Firstly, car ownership is examined at the national level, as it is highly sensitive to economic, demographic and policy factors. The structure of automotive industry firms is found relevant to explain the supply and demand of cars. GDP is also found as an important factor influencing car ownership levels. Secondly, the matter is examined at the urban level by looking at zonal differences in car ownership levels. Meanwhile, factors 'affecting car ownership levels are analyzed. IVA series of simple and multiple regression equations are developed to determine the variables having high correlations with the level of car ownership. A set of land-use variables are detected and proposed for practical usage in estimating car ownership. Finally, car ownership is found to be highly correlated with indicators of socio-economic status. Therefore, it is also proposed as a practical independent variable for other social researchers.