A Comparative analysis of residential behaviour patterns of the first and second generation ruhal migrants in Turkish cities
  1. Tez No: 5466
  2. Yazar: SEMRA KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANSI ŞENYAPILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Second generation rural migrants, residential location patterns, factors affecting residential location. -11
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
BİRİNCİ VE İKİNCİ KUŞAK GECEKONDULULARIN TÜRK KENTLERİNDE MEKANSAL DAVRANIŞ BİÇİMLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Kalkan, Semra Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehir Planlama Programı, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Assoc. Prof.Dr.Tansı Şenyapılı 2 31 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışmada, II. kuşak gecekonduların mekansal davranış biçimleri, I. kuşak ile karşılaştırmalı olarak analiz edil mektedir. Bu analiz, Ankara'da Akdere'de yaşayan elli dört I. kuşak aile ve buradan yetişen doksan altı II. kuşak aile ile yapılan bir saha araştırmasına dayandırılmıştır. Yerşeçimini etkileyen ve iki kuşak için farklılaşan öğeler araştırılmıştır. Ayrıca, I. kuşağın yer seçim biçimleri incelenmiştir. Sonuç olarak! II. kuşak gecekonduluda kentte «İt ve orta gelir grubu mahallelere geçme eğilimi bulunmuştur * Bu eğilim bir genellemeyi yansıtıyorsa ve sürerse II. kuşağın gelecekte kentte yeni gecekondu gelişmelerine yol açmayacağı ileri sürülebilir. Ancak bir kısmının gecekondu alanlarında halen var olan spekülatif gelişmelere katılması olasılığı vardır. Ayrıca, bulunan eğilim sürürse, kentin alt ve orta gelir mahallelerinde bir yoğunluşmaya ya da yeni gelişmelere neden olabilecekleri düşünülmektedir* Bu durumda, III. kuşak gecekondulular, kentdeki sosyo-ekonomik statülerini değiştirmede daha şanslı olabilirler. Ancak, gecekondu alanlarındaki yoğunlaşmalar ve yeni gecekondu -iii-gelişmeleri hızla sürüyor gibi.görünmektedir. Bu durumda, gecekondu alanlarında yaşayan nüfusun karakter değişimi, bu alanlara farklı bir kimlik kazandırabilir» Anahtar Sözcükler» II. kuşak gecekondular, mekansal davranış biçimleri, yer seçimini etkileyen öğeler. -iv-
Özet (Çeviri)
A COMPARATIVE ANALYSIS OF RESIDENTIAL BEHAVIOUR PATTERNS OF THE FIRST AND SECOND GENERATION RURAL MIGRANTS IN TURKISH CITIES Kalkan, Sear a Faculty of Architect tore Department of City and Regional Planning City Planning Program, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tansı Şenyapılı 2 31 Pages, February 1989 ABSTRACT In this study, residential behaviour patterns of the second generation gecekondu dwellers are analysed in comparison to that of the first generation. The analysis is based on a field study which covers fifty- four families of the first generation gecekondu dwellers in Akflere district of Ankara and ninety- six families of the second generation living in or out of Akdere. The factors which affect residential location and which differentiate between two generations are researched. Furthermore, residential location patterns of the first generation are examined. It is concluded that the second generation tends to move to lower and middle income group districts in the city. If this tendency reflects a generalization and continues to exist, it can be claimed that they will not bring about new gecekondu developments in any part of the city. However it is probable that some of them will take part in the present speculative activities. In addition, if the existing trend continues, it is expected that there will be concentration and new developments in lower and middle class districts. Therefore, the third generation of rural migrarfcs may havemore chance in changing their socio-economic status in the city. However it seems that the concentration in gecekondu areas and new gecekondu developments continue rapidly. Therefore the changing character of population living in gecekondu areas may give a different identity to these areas.