Bilgisayar destekli matematik öğretiminin ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, bilgisayara ve matematiğe yönelik tutumlarına etkisi ve öğrenci görüşleri
The effect of computer assisted math teaching on secondary school 8th grade students' academic achievements, attitude towards computer and math and students' opinions
- Tez No: 546700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim, dinamik geometri, geometer's sketchpad, geometri öğretimi, öğrenci başarısı, bilgisayara yönelik tutum, matematiğe yönelik tutum, öğrenci görüşleri, Computer assisted instruction, dynamic geometry, geometer's sketchpad, geometry teaching, student achievement, attitude towards computer, attitude towards math, students' opinions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu araştırmanın amacı; ortaokul 8. sınıf matematik dersi programında yer alan“Dönüşüm Geometrisi”alt öğrenme alanına ait konuları dinamik geometri yazılımı Geometer's Sketchpad ile bilgisayar destekli öğrenme uygulamasının, öğrencilerin matematik dersindeki akademik başarıları ile bilgisayara ve matematiğe yönelik tutumları üzerindeki etkisini ortaya koymak ve dinamik geometri yazılımı ile tasarlanan bilgisayar destekli öğrenme ortamına yönelik öğrenci görüşlerini belirlemektir. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Manisa ili Yunusemre ilçesine bağlı bir devlet okulunda 8. sınıfta öğrenim gören toplam 48 öğrenci ile yürütülen araştırmada, karma yöntem desenlerinden iç içe desen kullanılmıştır. Doğrudan öğretim yönteminin kullanıldığı kontrol grubu (n=24) ile dinamik geometri yazılımı Geometer's Sketchpad kullanılarak yapılan bilgisayar destekli eğitimin uygulandığı deney grubu (n=24), nicel araştırma basamağında öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen olarak belirlenmiştir. Araştırmanın nicel verileri; geçmiş yıllara ait not ortalamaları, Bilgisayar Tutum Ölçeği, Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen Dönüşüm Geometrisi Başarı Testi, Geometer's Sketchpad aktiviteleri ve çalışma yaprakları ile toplanmıştır. Nitel araştırma basamağında araştırmacı tarafından geliştirilen Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ile deney grubu öğrencilerinin geometri konularını Geometer's Sketchpad ile bilgisayar destekli öğrenmesine yönelik görüşlerine dair veriler toplanmıştır. Üç hafta boyunca gerçekleştirilen uygulamada elde edilen veri setleri analiz edilmiştir. Uygulama öncesi öntest, uygulama sonrası sontest olarak kontrol ve deney gruplarına uygulanan Dönüşüm Geometrisi Başarı Testinin analizi sonucu her iki grubun başarı puanları sontest lehine artış göstermiş fakat gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark oluşmamıştır. Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği puan ortalamalarına yapılan gruplar arası analiz sonucu öntest ile sontest tutum puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmuştur fakat ANCOVA analizi sonucu anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Grup içi analizlerde ise hem kontrol hem de deney grubunda matematiğe yönelik tutumlarda öntest ve sontest sonuçları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Grupların akademik başarı düzeyleri ile matematiğe yönelik tutumları arasındaki ilişki düzeyinin belirlenmesi için yapılan analizler sonucunda kontrol grubunun öntest sonuçları arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuş fakat sontest sonuçları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Deney grubunda ise hem öntest hem de sontest sonuçları arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Dinamik geometri yazılımı kullanılmasının bilgisayara yönelik tutum üzerindeki etkisi incelenmiş, grupların uygulama öncesi tutumlarının birbirinden farklı olduğu tespit edilmiştir. Deney grubunun öntest ve sontest puan ortalamalarının analizi sonucunda ise matematik öğretiminde dinamik geometri yazılımı kullanılmasının bilgisayara yönelik tutum üzerinde etkisi bulunmamıştır. Deney grubundaki öğrencilerin akademik başarı düzeyleri ile bilgisayara yönelik tutumları arasındaki ilişkinin araştırılması sonucu değişkenler arasında öntestler ve sontestler açısından anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Deney grubu öğrencilerinin bilgisayar destekli matematik öğretimi hakkında neler hissettiklerini belirlemek amacıyla yapılan görüşmelerin nitel analizi sonucunda; öğrenciler Geometer's Sketchpad programını yararlı bulduklarını, konuları daha iyi ve daha kolay öğrendiklerini, uygulayarak öğrenmenin kendilerine olan güvenlerini artırdığını, kendilerini daha mutlu hissettiklerini, merak duygularının arttığını ve derste eğlendiklerini ifade etmişlerdir. Ayrıca konuyla ilgili“kullanıma yönelik kolaylıklar”,“öğrenmeye yönelik kolaylıklar”,“bireye yönelik kolaylıklar”,“olumlu bakış açısı”,“güçlükler”,“yenilik”,“kendine güven”,“memnuniyet”,“isteklilik”ve“olumsuz düşünceler”temaları belirlenmiştir. Deney grubu öğrencilerinin bilgisayar destekli matematik öğretiminin başarıları üzerindeki katkılarını nasıl değerlendirdikleri ile ilgili ise“dönme”,“yansıma”,“öteleme”,“ötelemeli yansıma”,“dersine yönetimine yönelik katkılar”,“kalıcılığa katkılar”,“duygusal katkılar”ve“öneriler”temaları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the effect of computer assisted learning application with dynamic geometry software Geometer's Sketchpad on the topics of“Transformation Geometry”sub-learning field in the eighth grade mathematics curriculum on the academic achievement, computer and mathematics attitudes and determine students' opinions about computer assisted learning environment designed with dynamic geometry software. The research that embedded design of mixed methods design was used, was carried out with 48 students studying in 8th grade in a public school in Yunusemre district of Manisa province in 2016-2017 academic year. The control group (n = 24) was used the traditional teaching method and experimental group (n = 24) was used computer assisted education using dynamic geometry software Geometer's Sketchpad were determined as the quasi-experimental design with pretest-posttest control group in the quantitative research step. The quantitative data of the research were collected with grade point average of the previous years, The Scale of Attitudes Towards Computers, Mathematics Attitude Scale and materials developed by the researcher; Transformation Geometry Achievement Test, Geometer's Sketchpad activities and worksheets. A semi-structured interview form developed by the researcher for the qualitative research step was used to collect data on the students' opinions on learning geometry topics with Geometer's Sketchpad. The data sets obtained by the implementation carried out for three weeks were analyzed. The results of the analysis of The Transformation Geometry Success Test applied to control and experimental groups as pretest and posttest showed that achievement scores of both groups increased in favor of posttest, however, there was no statistically significant difference between the groups.nA statistically significant difference was found between the mean scores of pretest and posttest attitudes among the groups according to the mean scores of Attitude Scale Towards Mathematics but ANCOVA analysis showed no significant difference. There was no significant difference between pretest and posttest results in the attitudes towards mathematics in both control and experimental groups. As a result of the analyzes conducted to determine the correlation level between the academic achievement levels of the groups and their attitudes towards mathematics, a significant correlation was found between the pretest results of the control group but no significant correlation was found between the posttest results. In the experimental group, a significant relationship was found between both pretest and posttest results. The effects of using dynamic geometry software on attitudes towards computer were examined and it was determined that the attitudes of groups before the application were found to be different. As a result of the analysis of the pretests and posttests mean scores of the experimental group, the use of dynamic geometry software in mathematics education had no effect on the attitude towards computer. The correlation between the experimental group students' academic achievement levels and their attitudes towards computer was analyzed and there was no significant correlation between the variables in terms of pretest and posttest. As a result of the qualitative analysis of the interviews conducted in order to determine how the experimental group students feel about computer assisted mathematics education, the students stated that the Geometer's Sketchpad software was useful, they expressed that they learned the subjects better and easier, learning by applying increased their self-confidence, felt happier, increased their sense of curiosity and enjoyed the lesson. In addition,“convenience for use”,“convenience for learning”,“convenience for individuals”,“positive outlook”,“difficulties”,“newness”,“self-confidence”,“satisfaction”,“willingness”and“negative thoughts”themes related to the subject were determined. The themes of how the experimental group students evaluate their contribution to the success of computer assisted mathematics teaching were also determined;“rotation”,“reflection”,“translation”,“translational reflection”,“contributions to course management”,“contributions to permanence”,“emotional contributions”and“suggestions”.