Modern Arap ve Türk şiirinde Ortadoğu
Middle East in Modern Arabic and Turkish Poetry
  1. Tez No: 546813
  2. Yazar: HÜLYA TORLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZIM ÜRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, Modern Arap Edebiyatı, Modern Türk Edebiyatı, Suriye, Filistin, Kudüs, Middle East, Modern Arabic Literature, Modern Turkish Literature, Syria, Palestine, Jerusalem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayarak stratejik bölge oluşturan Ortadoğu, üç semavi dinin ve en eski uygarlıkların doğduğu yer olarak kabul edilmektedir. Coğrafi bir kavram olarak Ortadoğu,19. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış ve ilk defa 1902 yılında Amerikalı bir deniz subayı tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bulunduğu konum nedeni ile Avrupa devletlerinin hedefi haline gelen Ortadoğu birçok acıya maruz kalmıştır. O dönemde Ortadoğu'da yaşanan ve hala yaşanmakta olan olaylar, gerek Modern Arap edebiyatında gerek Modern Türk edebiyatında yerini almıştır. Arap dünyasının Batı uygarlığıyla ilk teması 1798'den sonra Napolyon'un seferiyle başlamıştır. Matbaanın Mısır'a girmesi ve gazetelerin yayımlanmasıyla batı dünyasıyla bir kültürel yakınlaşma sürecine girildiği görülmektedir. Türk dünyasının ise, İslâm medeniyeti kadrosu içinde doğmuş olan Divan edebiyatından sıyrılarak Avrupai bir karaktere bürünmeye başlaması 19. asrın ikinci yarısına rastlamaktadır. Ortadoğu'daki bazı ülkelerin yaşanmışlıkları şairlerin şiirlerinde de etkisini göstermiştir. Bu etki, Modern Arap edebiyatında; Nizȃr Kabbȃni, Mahmut Derviş ve Emel Dunkul, Modern Türk Edebiyatında ise; Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Arif Ay'ın şiirlerinde görülmektedir. Gerek Filistin'de yaşanan gerginlikler gerek diğer Ortadoğu şehirleri; Suriye, Beyrut, Afganistan gibi ülkelerin istilȃ edilmesi edebi eserlere yansımıştır. Kutsal mekan olarak kabul edilen Kudüs ise altı şairin şiirinde de konu olmuştur.
Özet (Çeviri)
Middle East, a bridge and a strategical area in the middle of Asia, Africa and Europe, is accepted as the place where the three Abrahamic Religions originated. As a geographical term Middle East was firstly used and popularized by an American naval officer in 1902. The people in Middle East have suffered a lot since Middle East has been a target land because of its location. The tragedies that Middle Eastern people had experienced in that period took part in both modern Arabic and Turkish literature. The first introduction of western civilization to Arab world started after 1798 with Napoleon's occupation of Egypt. The establishment of printing press and publishing of newspapers in Egypt pioneered a contiguity of Arab culture to western world. As to Turkish Literature, it started to get out of Divan (Classical Ottoman) Literature and transformed into European character after the second half of the 19th century. The life experiences of the people in Middle Eastern countries have influenced the poetry and so the poems of some poets. This influence can be discerned in the poems of Nizar Kabbani, Mahmut Derviş and Emel Dunkul in modern Arabic Poetry and also in the poems of Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu and Arif Ay in modern Turkish literature. Not only the tensions and tragedies in Palestine but also the invasion of Middle Eastern cities and countries such as Syria, Beirut and Afghanistan has been mentioned in poetry. The aforementioned six poets have all referred to Jerusalem, the sacred city, in their poems.