Tüketicilerin pazarlama kavramı ve bir meslek olarak pazarlamaya yönelik tutumları
Marketing concept of consumers and attitudes towards marketing as a profession
  1. Tez No: 546828
  2. Yazar: MESUT KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Pazarlama Mesleği, Pazarlama Eğitimi, Tüketici, Tutum, Marketing, Marketing Profession, Marketing Education, Consumer, Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde pazarlama, hayatın her aşamasında karşımıza çıkan bir kavramdır. Her ne kadar pazarlamaya ilişkin çok sayıda eleştiri olsa da pazarlama modern yaşamın şekillenmesinde rol oynamaktadır. Ürün ve hizmetlerin tüketici istek ve arzularına uygun şartlarda tasarlanması, pazarlara sunulması ve tüketim sonrasında da müşterilerden gelen tepkilere cevap vermede pazarlamaya önemli görevler düşmektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı, tüketicilerin pazarlama kavramına ve bir meslek olarak pazarlamaya yönelik tutumlarını incelemektir. Araştırmanın evreni, Sivas il merkezinde ikamet eden 15 yaş üstü tüketicilerden oluşmaktadır. Kolayda örneklem tekniğiyle 412 tüketiciye ulaşılmıştır. Verilerin toplanmasında anket tekniğinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde açıklayıcı faktör analizi, Bağımsız İki Örneklem T Testi ve One-Way Anova analizlerinden yararlanılmıştır. İlk olarak yapılan açıklayıcı faktör analizi sonucunda pazarlamaya ilişkin ifadeler dokuz alt faktöre ayrılmıştır. Sonrasında pazarlama/işletme eğitimi alıp almama ve pazarlama işi ile uğraşıp uğraşmama bakımından yapılan analiz sonuçlarında, pazarlama/işletme eğitimi alma pazarlamaya yönelik tutumlar üzerinde farklılık gösterirken, pazarlama işiyle uğraşma bakımından bir farklılık çıkmamıştır. Ayrıca, pazarlama kavramı ve bir meslek olarak pazarlamaya yönelik tutumların demografik özelliklere göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği de test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; pazarlamaya yönelik tutumlar medeni durum değişkeni bakımından anlamlı bir farklılık göstermezken, diğer demografik değişkenler açısından farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, marketing is a concept that is encountered in every stage of life.Although there are a lot of criticism about marketing, it plays a role in shaping the modern life. Role of marketing is crucial when it comes to; designing products and services in accordance with consumer wishes and desires,marketing, and responding accordingly to customer feedbacks after consumption.In this context, the aim of this study is to examine the attitudes of consumers towardsmarketing concept and marketing as a profession. The population of the research consists of consumers who are above 15 years old and living in the city center of Sivas.412 consumers have been reached through easy sampling technique. Survey technique was used for data collection. In the analysis of data; explanatory factor analysis, Independent Two Sample T Test and One-Way Anova analysis were used. As a result of the explanatory factor analysis, the statements about marketing were divided into nine sub-factors. Afterwards, in the results of analysis carried out in terms of taking/not taking marketing/business education and engaging/not engaging in marketing business; while marketing/business education differed the attitudes towards marketing, there was no difference in regard to engaging in marketing business. In addition, it has been tested whether the marketing concept and attitudes towards marketing as a profession differ significantly according to demographic characteristics. According to the results of the analysis; while the attitudes towards marketing did not show a significant difference in terms of the marital status variable, there was a difference in terms of other demographic variables.