Isı katmanlı ön dökümlü betonarme perde duvarının deprem performansının incelenmesi
Investigation of the earthquake performance of the heat-layered front casted concrete curtain wall
- Tez No: 546893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCİP TAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem dayanımı, Isı yalıtımı, Köpük beton, Ön dökümlü betonarme sandviç duvar, Pomza, Earthquake resistance, Thermal insulation, Foam concrete, Pre-cast reinforced sandwich wall, Pumice
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tez kapsamında tasarlanan yenilikçi yüksek ısıl dirence sahip yalıtım malzemesinin entegre edildiği sistemin deprem performansına taşıyıcı olarak önemli bir katkı sağlaması beklenmese de bu yükleme etkisinde genel davranışı incelenerek; ağır hasar alıp almayacağı, bütünlüğünü koruyup korumayacağı yapılan testlerle raporlanmıştır. Önerilen sistemle yüksek ısı izolasyon kapasitesine sahip ön dökümlü betonarme duvar elemanları standart yapılarda kullanılan konvansiyonel betonarme perde duvarlar ile deprem davranışları düzlemleri içerisinde uygulanan depremi benzeştiren tersinir tekrarlanır yatay statik yükleme etkisi altında test edilerek karşılaştırılmıştır. Tasarlanan ön üretimli çift katmanlı betonarme panel sisteminin deprem performansı hakkında fikir elde edilebilmesi için düzenlenen deneysel çalışma kapsamında boşluksuz ve kapı boşluklu (ısı katmanlı ve ısı katmansız) olmak üzere seçilen 2 farklı tip panel için toplamda dört adet gerçek boyutlarda 1/1 ölçekli panel test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although it is not expected that the precast wall system with the integrated innovative insulation material which has high thermal resistance and designed in the first stage of the project will have an effect on the lateral load carrying capacity, the damage status and the integrity of the coating material under earthquake loading was reported with tests conducted in the scope of this thesis. Earthquake performance of proposed pre-cast concrete wall elements with high thermal insulation capacity were compared with the conventional reinforced concrete shear walls used in standard structures under the effect of in-plane, reversible repetitive horizontal static loading similar to the earthquake behavior. Within the scope of the experimental study conducted to obtain the earthquake performance of the proposed prefabricated double layer reinforced concrete shear wall system; four different full scale shear walls with and without openings were tested.