Kanser hastalarında kişilik yapısı, anksiyete düzeyi ve rahatsızlığa dayanma gücü arasındaki ilişki
The relationship between personality structure, anxiety level and resi̇stance to discomfort in cancer patients
  1. Tez No: 546948
  2. Yazar: GÜLGÜN GÜLGÜN AKÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser Hastaları, Kişilik Yapısı, Anksiyete Düzeyi, Rahatsızlığa Dayanma, Cancer Patients, Personality Structure, Anxiety Level, Discomfort Intolerance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, kanser hastalarında kişilik yapısı, anksiyete düzeyi ve rahatsızlığa dayanma gücü arasındaki örneklemi, Antalya ve ilçelerinde yaşayan 22' si kadın 8' i erkek 30 kanser tanısı alan hastalardan oluşmaktadır. Katılımcılara“Sosyodemografik Veri Formu”,“Mizaç ve Karakter Envanteri”,“Beck Anksiyete Ölçeği”ve“Rahatsızlığa Dayanma Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada yer alan verilerin analiz çalışması, IBMM SPSS 24 Programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, kanser hastalarında anksiyete düzeyi ile rahatsızlığa dayanma gücü arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Ancak anksiyete düzeyi ile zarardan kaçınma arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Buna ek olarak, ölçekler ile bazı alt boyutlar arsında da ilişki bulunmuştur. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda, kanser tanısı alan hastaların anksiyete düzeyleri değerlendirilip gerekli çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the relationship between personality structure, anxiety level and resistance to discomfort in cancer patients. The research sample consisted of 30 cancer patients, 22 of whom were female and 8 of whom were male and living in Antalya and districts.“Sociodemografic Data Form”,“The Temperament and Character Inventory”,“Beck Anxiety Inventory”and“Discomfort Intolerance Scale”were applied to participants. Analysis of the data in the study was performed using the IBMM SPSS Statistics 24 program. According to the results of the research, it was found that there was no significant relationship between anxiety level and resistance to discomfort in cancer patients. However, there was a significant correlation between anxiety level and avoidence of harm. In addition, there is a relationship between scales and sob-dimensions. In the light of all these results, anxiety levels of patients diagnosed with cancer can be evaluated and necessary work.