Spor seyircilerinin zorbalık davranışlarının incelenmesi (futbol taraftarı örneği)
Examination of bullying behavior of sports audiences (example of football fans)
  1. Tez No: 547015
  2. Yazar: YASİN KARACA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA DOĞAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol Seyircisi, Zorbalık, Siber Zorbalık, Football Audience, Bullying, Cyber Bullying
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Bu araştırmada futbol seyircilerinin zorbalık davranışlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın genel amaçları doğrultusunda nedensel karşılaştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 futbol sezonu Türkiye Futbol Federasyonu süper ligde yer alan Yeni Malatyaspor, Spor Toto 1. Ligde yer alan Elazığspor, 3. Ligde yer alan Adıyaman 1954 spor takımlarını destekleyen rastgele örneklem yöntemiyle seçilmiş 612 futbol seyircisi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, kişisel bilgi formu ve spor seyircilerine yönelik araştırmacı tarafından geliştirilen, Spor seyircilerinin sözel zorbalık, fiziksel zorbalık ve siber zorbalık davranışları ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz, t-testi vevaryans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre, futbol seyircilerinin sözel zorbalık düzeylerinin daha yüksek olduğu yaş durumuna göre 13-17 yaş grubu seyircilerin zorbalık düzeylerinin diğer yaş grubundaki seyircilere göre yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet bakımından kadınların sözel, fiziksel ve siber zorbalık puanlarının erkeklere göre daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Eğitim ve gelir seviyesi düşük olan seyircilerin yüksek olan seyircilere göre, herhangi bir işte çalışmayan seyircilerin çalışanlara göre zorbalık düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bekâr seyircilerin evli olanlara göre, bir taraftar derneğine üye olan seyircilerin olmayanlara göre zorbalık düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Seyircilerin maçları izledikleri yer, maçları izleme şekilleri, deplasman maçlarına gitme ve sosyal medya hesabına sahip olma durumlarına göre zorbalık düzeyleri arasında anlamlı yönde farklılıklar olduğu görülmüştür. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre, futbol seyircilerinin daha çok sözel zorbalık davranışı sergiledikleri, yaş ile zorbalık düzeyi arasında negatif bir ilişki olduğu, zorbalık davranışlarını daha çok ergenlik döneminde olan seyircilerin sergilediği tespit edilmiştir. Seyircilerin eğitim düzeyi düştükçe zorbalık düzeyinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to examine the bullying behaviors of football audience in terms of various variables. Method and Materials: The causal-comparative research model was used for the general purposes of the study. The population of there search was composed of selected by random sampling method 612 Football audience who supported the teams Yeni Malatyaspor Turkish Super League, Elazığspor in Spor Toto 1. League and Adıyaman 1954 spor 3. League in 2018-2019 football season Necessary data for there search was gathered by using Demographic information form, Physical bullying scale, Verbal bullying scale and Cyber bullying scale developed by the researcher. Data is analyzed descriptive analysis, t-test, one-way variance (ANOVA). Findings: According to the results of this study, it was found that verbal bullying levels of football audience were higher than physical and cyber bullying levels. It was identifed that the level of bullying among the 13-17 age group was higher than the other age group. In terms of the sex of the audience, womens' verbal, physical and cyber bullying scores were lower than males. It was observed that the levels of bullying of the audiences with low levels of education and income were higher than those with high levels of education and income. It was identified that the level of bullying of the audiences who don't work any job was higher than the ones working in any job. The results showed that the levels of bullying of the married audiences were lower than single audiences. Further more, it was observed that there were significant differences between the bullying levels according to the audience's location, the way they watched the matches, the way they followed the matches, and having social media accounts. Results: The results demonstrated that the football audience exhibited more verbal bullying behavior and followed by physical and cyber bullying. It was found that there was a negative relationship between the age of the audiences and the level of bullying. The result simplied that bullying behaviors were mostly exhibited by adolescents. It was observed that the level of bullying increased as the education level of audiences decreased.