Çocuk acil servise nöbet şikayeti ile başvuran hastaların kan gazı laktat ve serum glikoz düzeylerinin klinik bulgular ile karşılaştırılması, mortalite ve morbidite üzerine olan etkilerinin gösterilmesi
Patients presenting to the pediatric emergency department with the complint of seizures comprasion of blood gas lactate and serum glucose levels with cilinical findings, effects on mortality and morbidity
- Tez No: 547014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİHA ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nöbet tipi, çocuk, kan gazı laktat, serum glikoz, Seizure type, child, blood gas lactate, serum glucose
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Ocak 2012 ve Aralık 2016 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil servisine nöbet şikayeti ile başvuran 1 ay - 18 yaş arası çocuklar geriye dönük olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 69 (% 43,4)'u kız, 90 (% 56,6)'ı erkekti. Hastaların yaş ortalaması 69,8±62,8 ay olarak saptandı. Olguların nöbet tipi değerlendirildiğinde 73 (% 45,9) hastada febril nöbet, 75 (% 47,2) hastada afebril nöbet, 11 (% 6,9) hastada status epileptikus saptandı. Nöbet tipi ile başvuru anı bakılan serum glikoz arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur(p=0,015). Nöbet tipi ile kan gazı laktat, nöbet öyküsü, ailede nöbet öyküsü, acil serviste kalış süresi, hastaneye yatış ihtiyacı ve nöbet tekrarı arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Hastaların ortalama nöbet süresi 3,8±3,1 dakika olarak saptandı. Hastaların nöbet süresi ile kan gazı pH arasında negatif korelasyon, serum glikozu ile pozitif korelasyon saptandı. 84 (% 52,8) hastanın başvuru anındaki kan gazı laktat değeri ≥2 mmol/L saptandı. 41 (% 25,7) hastada başvuru anında hiperglisemi saptanmıştır. Hipoglisemi saptanan hasta yoktu. Hastaların acil serviste gözlem süreleri ortalama 8±2,9 saat olarak bulundu. 12 (% 7,5) hastanın hastaneye yatırılarak takip ve tedavisinin devam ettiği gözlendi. Hastanede yatış süreleri ortalama 3±1,8 gündü. Ölen hasta yoktu. 27 (% 17) hastada nöbet tekrarı görüldü. Nöbet tekrarı ile kan gazındaki CO2 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu(p=0,04). Nöbet tekrarı açısından yapılan ROC analizinde laktat cut off değeri 1,9 mmol/L, kan şekeri cut off değeri 110 mg/dL olarak bulundu. Bu çalışma çocuklarda nöbetlerin klinik seyir üzerine etkili faktörlerin aydınlatılması açısından literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, children aged between 1 month and 18 years who were admitted to Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Pediatric Emergency Service between January 2012 and December 2016 were evaluated retrospectively. In this study 69 (43,4 %) of the patients were female and 90 (56,7.6 %) were male. The mean age of the patients was 69,8±62,8 months. When the type of seizure was assessed, 73 (45,9 %) patients had febrile seizures, 75 (47,2 %) had afebrile seizures and 11 (6,9 %) patients had status epilepticus. There was a significant statistically relationship between the type of seizure and the serum glucose which was examined at the time of admission (p=0,015). There was no significant difference between seizure type, blood gas lactate, seizure history, family history of seizures, duration of stay in emergency department, need for hospitalization and seizure recurrence. The average seizure time of the patients was 3,8 ± 3,1 minutes. There was a negative correlation between seizure duration and blood gas pH and positive correlation with serum glucose. 84 (52,8 %) patients had a blood gas lactate value ≥2 mmol / L at the time of admission. 41 patients (25,7 %) had hyperglycemia at admission. There were no patients with hypoglycemia. The patients in the emergency department observation period was found to be an average of 8 ± 2,9 hours. It was observed that 12 (7,5 %) patients were hospitalized and followed-up. The average length of stay in hospital was 3 ± 1,8 days. There was no patient with mortality. 27 (17 %) patients had seizure recurrence. There was a significant statistically relationship between the seizure recurrence and the CO2 in the blood gas(p=0,04). ROC analysis of seizure recurrens revealed lactate cut off 1,9 mmol / L and blood glucose cut off 110 mg / dL. This study contributes to the literature in terms of elucidating the factor affecting the clinical course of seizures in children.