ABD dış politikası ve Evanjelizm
U.S.A. foreign policy and Evangelism
- Tez No: 547207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT CEM KARADELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, Hristiyanlık, Yahudilik, Protestanlık, Evanjelizm, İsrail, U.S.A, Christianity, Judaism, Protestantism, Evangelism, Israel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ABD, diğer dünya devletlerine kıyasla daha sonra kurulmuş ve dünya sahnesine geç dahil olmuştur. İlk dönemlerinde kendisini dünyadaki problemlere karşı soyutlayan ve bu problemlere dahil olmak istemeyen ABD, Birinci Dünya Savaşı ile birlikte kendisini dünyaya tanıtmıştır. Birinci Dünya Savaşı, ABD'nin ekonomik üstünlüğünü dünyaya kabul ettirdiği bir olay olmuştur. İkinci Dünya Savaşı'na katılan ve galibiyetle ayrılan ABD, savaşın sonunda SSCB ile karşılıklı iki süper güç olarak ortaya çıkmıştır. Bu dönemde dünya siyasetine yön veren bu iki devlet, sürekli birbirleriyle rekabet içinde olmuşlar ve Soğuk Savaş Dönemi'ni yaşamışlardır. İkinci Dünya Savaşı'nın sonu ile başlayıp SSCB'nin dağılmasıyla son bulan Soğuk Savaş döneminin bitişinde ise ABD, dünyadaki tek süper güç olarak karşımıza çıkmıştır. Bu çalışmada; yaşanan bu dönemlerde, ABD'nin sivil dini olarak nitelendirilen Evanjelizmin, ortaya çıkışı, inanışın temelleri ve ülke politikalarına etkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The USA was founded later compared to the other world states and got involved in the world scene later. The USA, that isolated herself against the problems in the world in her early years and did not want to be included in these problems, introduced herself to the world with the First World War. The First World War was an event in which the USA made her economic superiority accepted by the world. The USA, which joined the Second World War and left with a victory, emerged at the end of the war as one of the two superpowers with the USSR against each other. These two states, which gave direction to world politics in this period, were in constant competition with each other and experienced the Cold War period. At the end of the Cold War Period, which began with the end of the Second World War and ended with the dissolution of the USSR, the US emerged as the only superpower in the world. In this study; the emergence of Evangelism, characterized as the civil religion of the USA today, the foundations of the belief and its effects on the country's policies have been discussed.