Tükenme egzersizi yaptırılan ratlarda betanin takviyesinin antioksidan parametrelere ve laktat düzeyine etkisi
Effect of betanin supplementation on antioxidant parameters and lactate levels in rats with exhaustion exercise
- Tez No: 547243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN ÜNVEREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Betanin, Laktat, Oksidatif Stres, Tükenme Egzersizi, Betanin, Lactate, Oxidative Stress, Exhaust Exercise
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, tükenme egzersizi yaptırılan sıçanlarda betanin takviyesinin antioksidan parametrelere, laktat düzeylerine ve kas hasarı enzimlerine etkisinin araştırılmasıdır. Araştırma 24 adet erkek yetişkin Sprague-Dawley cinsi sıçan üzerinde gerçekleştirildi. 3 farklı gruba ayrılan sıçanlara yüzme tipi tükenme egzersiz modeli uygulandı ve farklı dozlarda betanin takviyesi verildi. Betanin takviyesinin etkisini belirleyebilmek için laktat, CK, AST, ALT, LDH, SOD, CAT, MDA, eNOS ve yüzme süreleri analiz edilmiştir. Normal dağılan verilere gruplar arasında farklılıkların tespit edilebilmesi için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulandı. Varyans analizi sonuçlarının istatistiksel açıdan önemli bulunması durumunda, grup ortalamalarını karşılaştırmak için Asgari Önemli Fark (Least Significant Difference“LSD”) testi kullanıldı. Normal dağılmayan verilere gruplar arası farkların tespit edilebilmesi için Kruskal-Wallis analizi uygulandı. Kruskal-Wallis analizi sonuçlarının istatistiksel açıdan önemli bulunması durumunda, grup ortalamalarını karşılaştırmak için Games-Howell testi kullanıldı. Gruplar arasında laktat, AST, ALT, LDH, SOD, CAT, MDA, eNOS değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır. Yüzme süreleri ve CK değerlerinde ise istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak betanin takviyesi oksidatif stresi azaltmakta ve sportif performansı geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of betanin supplementation on antioxidant parameters, lactate levels and muscle damage enzymes in rats exercising exhaustion. The study was carried out on 24 male adult Sprague-Dawley rats. The rats were divided into 3 different groups, a swimming-type exhaustion exercise model was applied, and different doses of betanin were given. To determine the effect of betanin supplementation, lactate, CK, AST, ALT, LDH, SOD, CAT, MDA, eNOS and swimming times were analyzed. One-way analysis of variance (ANOVA) was performed to determine the differences between the groups. The results of the variance analysis found to be statistically significant, the Least Significant Difference (LSD) was used to compare the group averages. Kruskal-Wallis analysis was applied to determine the differences between the groups. Kruskal-Wallis analysis, which is statistically significant, used Games-Howell test to compare group averages. There was no statistically significant difference in lactate, AST, ALT, LDH, SOD, CAT, MDA and eNOS values between the groups. There were statistically significant differences in swimming times and CK values. As a result, betanin supplementation reduces oxidative stress and improves sportive performance.