TÜBİTAK 4006 bilim fuarlarının öğrencilerin bilim insanı imajına etkisi ağrı ili örneği
TUBITAK 4006 science fair has an effect on scientist image of students
  1. Tez No: 547242
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR URAL KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, Bilim insanı, Bilim İnsanı Çizim Testi, İmaj, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları, Science, scientist, TÜBİTAK 4006 Science, image, Drawing Scientist Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı; TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarlarının öğrencilerin bilim insanı imajları üzerinde etkisini belirlemektir. Çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma 2017-2018 eğitim öğretim yılının bahar döneminde Ağrı Merkezde yer alan 3 ortaokulun 5, 6, 7, ve 8. Sınıflarında öğrenim gören 186 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmada TÜBİTAK 4006 Bilim fuarında hazırladıkları projeleri ile katılan 73 öğrenci deney grubu kabul edilirken bilim fuarına katılmayan 113 öğrenci kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak Song ve Kim (1999) tarafından geliştirilen ve pilot çalışması yapılan“bilim insanı çizim ölçeği”ve mülakatlardan yararlanılmıştır. Deney grubunu oluşturan öğrencilerin görev aldığı TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı altı hafta sürmüştür. Çalışmadan elde edilen nicel verilerin analizi Verilerin analizi SPSS 21 (Statistical Package for Social Sciences) paket programıyla yapılmıştır. Çalışmada ölçekten elde edilen veriler 4 alt kategoriye ayrılarak analiz edilmiştir. Analizlerde her bir bölüm için ayrı ayrı frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca çalışmada deney ve kontrol gruplarının ön- son testten almış oldukları puanlar ki kare testi ve t- testi kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda TÜBİTAK 4006 bilim fuarında görev alan deney grubu öğrencilerinin, görev almayan kontrol grubu öğrencilerine kıyasla bilim insanı imajlarında anlamlı bir farklılık olduğu, bilim fuarında görev almalarının öğrencilerin bilim insanı imajlarında olumlu değişimlere yol açtığı belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca deney grubu öğrencilerinin bilim fuarı sonrası son testlerinde ilgili literatürde rastlanmayan“engelli bilim insanı”ve“uzayda çalışmalar yürüten bilim insanı”imajlarına rastlanmıştır. TÜBİTAK 4006 bilim fuarlarının yaygınlaştırılması çalışmanın önerileri arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was specified that whether or not TÜBİTAK 4006 Science Fair has an effect on scientist image of students. The karma method was used. The study was carried out with 186 students from 5th, 6th, 7th and 8 th grades of 3 different middle schools in Ağrı in the spring term of 2017-2018 school year. Before studying, Scientist Drawing Test developed by Song and Kim (1999) was used as a pretest for experimental and control groups to examine whether or not there is a meaningful difference between the images of scientists. When it is stated that images of scientists are similar, experimental group was participated in TÜBİTAK 4006 Science Fair after 6 weeks later. Control group wasn't participated in the fair. After the participation of experimental group in fair, Scientist Drawing Test was applied; ANOVA and chi-square test from SPSS21 was used to analyze the results. According to the result of the study, there is a meaningful difference in images of experimental group participated in TÜBİTAK 4006 Science Fair when compared to control group and it is stated that participating in the fair has a positive change on scientist image of students.