Melek yatırımcıların değer katan rolleri: Türk melek yatırımcılar üzerine bir araştırma
Value-adding roles of angel investor: A research on Turkish angel investors
- Tez No: 547313
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Melek Yatırımcı, Melek Yatırımcıların Finansal Olmayan Katkıları, Melek Yatırımcıların Rolleri, Model Önerisi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Melek yatırım sistemi girişimcilerin özellikle çekirdek ve erken aşamaları için en önemli dış sermaye kaynağı olarak gösterilmektedir. Çünkü bankalar, algılanan riskleri ve teminatsızlıklarından dolayı genç işletmeleri finanse etmeye yanaşmamaktadır. Girişim sermayesi şirketleri ise, çoğunlukla daha sonraki aşamalara odaklanmaktadır. Bu durumda, girişimcilerin genellikle yalnız kaldığı bu erken aşamalarda melek yatırımcılar çeşitli katkıları ile girişimcileri desteklemekte ve onların hayallerine ortak olmaktadır. Birçok çalışma melek yatırımcıların yatırım yaptıkları girişimlere finansal sermayenin yanı sıra beşeri ve sosyal sermayeleriyle de çok çeşitli değerler kattıklarını göstermektedir. Fakat melek yatırımcıların girişimcilere kattığı faydaların gün yüzüne çıkarılmış olmasına rağmen, bu önemli konuyu kavramsallaştırmaya çalışan oldukça sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Türkiye'de de melek yatırım sistemi ile ilgili yapılan akademik çalışmalarda yatırım sonrası süreçte katma değer yaratan finansal olmayan katkılar ihmal edilmiştir. Bu nedenle, bu araştırma hem melek yatırımcıların finansal olmayan katkılarına dikkat çekmesi hem de literatürdeki eksikliği gidermesi açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışma, son yıllarda dikkat çeken melek yatırım sisteminin finansal olmayan katkılarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda on iki Türk melek yatırımcı ile birebir görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Analiz neticesinde Türk melek yatırımcıların demografik özellikleri ve katkıları genel olarak literatürle benzeşmiştir. Fakat bazı katkıların mevcut roller altında sınıflandırılamadığı, sınıflandırılsa dahi yeterince dikkat çekici bir konumda bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle mevcut literatürdeki rol sınıflandırmaları kapsamının dar olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda melek yatırımcıların değer katan rollerine ilişkin yeni bir model önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The angel investment system is shown as the most important source of external capital for the core and early stages of the enterprise. Banks do not seek to finance young businesses due to their perceived risks and insecurities. Moreover, venture capital companies mostly focus on the later stages of the venture. In this case, in these early stages where entrepreneurs are generally alone, angel investors support entrepreneurs with their various contributions and become partners in their dreams. Many of studies show that angel investors add a wide range of values to the initiatives they invest with social capital and human capital as well as financial capital. However, although the benefits of angel investors to entrepreneurs have been unearthed, there are a limited number of studies trying to conceptualize this important issue. Non-financial contributions, creating added value in the postinvestment, has been neglected in academic studies related to angel investment system in Turkey. Therefore, this study is important both for attracting attention to the non-financial contributions of the angel investors and for eliminating the deficiencies in the literature. In this context, the study aims to reveal the nonfinancial contributions of the angel investment system that attracts attention in recent years. For the purpose of the study, one-to-one interviews were made with twelve Turkish angel investors. The data were subjected to descriptive analysis. As a result of the analysis, demographic characteristics and contributions of Turkish angel investors are generally similar to the literature. However, it is determined that some contributions cannot be classified under current roles, and it is not in a remarkable position even if it is classified. Therefore, it is concluded that the scope of role classifications in the current literature is narrow. In this context, a new model proposal is presented with the value-adding roles of angel investors.