Relationship between employee's perceptions of the finance managers' power sources and organizational trust
Finans müdürlerinin güç kaynaklarına göre çalışanın algıları ve örgütsel güven arasındaki ilişki
- Tez No: 547359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK SAĞLIK ÖZÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: güven, finans, güç, yönetim, liderlik, trust, finance, power, management, leadership
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, finans sektöründe yöneticilerin kullandıkları güç kaynakları ile örgütsel güven arasındaki ilişkşyi çalışan algılarına göre araştırmaktır. Çalışmanın örneklemini İstanbul Anadolu Yakasında finans sektöründe çalışan 340 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama araçlarından ilki Zafer (2008) tarafından geliştirilen“Örgütsel Güç Kaynakları Ölçeğini”olup bir ikincisi ilk olarak Daboval, Comish, Swindle ve Gaster (1994) tarafından geliştirilmiş olan ve Türkçeye Yılmaz (2005) tarafından uyarlanmış olan“Örgütsel Güven Ölçeği”dir. Güç kaynakları ile örgütsel güven arasındaki ilişkiyi belirlemek için, tanımlayıcı istatistiksel analiz yöntemleri ve parametrik analiz testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, zorlayıcı güç hariç tüm güç türleri ile örgütsel güven alt boyutları arasında yüksek veya orta derecede pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Zorlayıcı güç ile tüm örgütsel güven alt boyutları arasında ise pozitif ancak düşük düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışanlara karşı duyarlılık ile örgütsel güvenin alt boyut iletişim ortamının yanı sıra yeniliğe açıklık ve yönetim alt ölçeklerine duyulan güven ile pozitif yönlü orta düzeyde ilişki görülmektedir. Sonuç olarak, güç kaynaklarının örgütsel güven puanlarını anlamlı şekilde yordadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to explore the relationship between managers' power sources and organizational trust levels according to the employee's perceptions in the finance sector. The sample of the study, which conducted a quantitive survey research method, consisted of 340 finance sector employee, working in Istanbul Anatolian-Side in Turkey. One data gathering instrument of the study incorporated the“Organizational Power Sources Scale”developed by Zafer (2008) and the other was the“Organizational Trust Scale”first developed by Daboval, Comish, Swindle and Gaster (1994) and adapted to Turkish by Yılmaz (2005). Descriptive statistics and parametric analysis tests were used to determine the relationship between the power sources and organizational trust. According to the research findings a high or moderately positive relationship was found between power sources except coercive and all organizational trust subdimensions. There is a positively low level of relationship between coercive power and all organizational trust sub-dimensions. There is a positively moderate relationship between sensitivity to employees and organizational trust's subdimension communication environment, as well as a low positive relationship with openness to innovation and trust to administration subscales. Thus, the results revealed that sub-dimensions of organizational power significantly predicted organizational trust scores.