Postpartum depresyon, eş desteğı̇ ve duygu düzenleme güçlüklerı̇ arasındakı̇ ı̇lı̇şkı̇
The relationship between postpartum depression, spousal support and emotional regulation difficulties
- Tez No: 547367
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK GÜZİDE PUR KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Spousal Support, Emotion Regulation Difficulties, Postpartum Depression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmada postpartum dönemdeki kadınların postpartum depresyon düzeyleri, eşlerinden sağladıkları destek ve duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemini oluşturan 150 kadın katılımcının verileri analiz edilerek elde edilen bulgulara göre postpartum depresyon düzeyi, duygu düzenleme güçlüklerini yüksek düzeyde yaşayan katılımcılarda yüksek düzeyde, eş desteğinin yüksek derecede sağlandığı katılımcılarda ise düşük seviyede olduğu bulunmuştur. Öte yandan duygu düzenleme güçlüklerinin düşük seviyede görüldüğü katılımcılarda postpartum depresyon düzeyi düşük, eş desteğinin düşük olduğu katılımcılarda ise postpartum depresyon düzeyi yüksek olarak saptanmıştır. Katılımcıların demografik özellikleri bakımından araştırma değişkenleri incelendiğinde, çalışma durumu, daha önce düşük yapma durumu ve annelik rolüne uyumlarına göre postpartum depresyon seviyelerinin farklılık gösterdiği bulunmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Eş Destek Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği kullanılmıştır. Anahtar Sözcükler: Eş Desteği, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Postpartum Depresyon
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the postpartum depression levels of women in postpartum period, the relationships between their spouses' support and emotion regulation difficulties. According to the findings of the research, 150 female participants were found to have a high level of postpartum depression, in the participants who have high level of emotion regulation, and low level of partner support. On the other hand, postpartum depression level was low in the participants who had low levels of emotion regulation difficulties and postpartum depression levels were found to be high in the participants with low spousal support. When the research variables were examined in terms of demographic characteristics of the participants, it was found that postpartum depression levels differed according to their working status, abortion status and maternal role. Personal Information Form, Edinburgh Postpartum Depression Scale, Spousal Support Scale and Difficulties in Emotion Regulation Scale were used as data collection tools.