Ahmet Hamdi Tanpınar romanlarında İstanbul'da gündelik hayat
Daily life in Istanbul in Ahmet Hamdi Tanpinar's novels
  1. Tez No: 547370
  2. Yazar: SÜMEYRA BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH ANDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tanpınar, Gündelik Hayat, Edebiyat, Tanpınar, Everyday Life, Literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ahmet Hamdi Tanpınar gerek şairliğiyle, gerek araştırmacı yönüyle, gerekse romancı kimliğiyle her ne kadar kendi döneminde fark edilmemiş olsa da son dönemlerde hakkında ve pek çok yönüyle araştırmalara konu olmuştur. Biz de bu çalışmamızda Tanpınar'ın romanlarındaki gündelik hayatın unsurlarını bulgulamaya çalıştık. Nitekim Tanpınar entelektüel ve sanatçı kimliğinin yansımalarını eserlerinde ortaya koyduğu kadar gündelik hayat unsurlarını da ortaya koymuştur. Bunu yaparken de sanatsal olanı gündelik olana başarılı bir şekilde entegre edebilmiştir. Bu bağlamda da çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmayı yaparken Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanlarını ve onun hakkında yapılmış pek çok çalışmayı inceledik ve değerlendirdik. Gündelik hayat çerçevesinden hazırlanmış bir çalışmaya rastlamadık. Ahmet Hamdi Tanpınar hakkında yapılmış pek çok araştırmaya eklediğimiz çalışmamız gündelik hayat konusuyla bir çeşitlilik oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Although Ahmet Hamdi Tanpınar, with his poetry, both researcher and novelist identity, has not been noticed in his own time, he has been the subject of many research and in many aspectsin recent years. In this study, we have tried to detect the elements of daily life in Tanpınar's novels. As a matter of fact, as well as the elements of daily life Tanpınar has also dealt with reflections of his intellectual and artist identity. In doing so, he was able to successfully integrate the artistic into the daily one succesfully everyday. In this context, it is the subject of our study. While doing this study, we have examined and evaluated the novels of Ahmet Hamdi Tanpınar and many studies about him. We have not come up with any study regarding the daily one find a study prepared in the framework of everyday life. Ahmet Hamdi Tanpınar's work on the subject of daily life will add to our diversity.