Yapılı çevrenin afet riskinin azaltılması, İstanbul-Küçükçekmece
Reduction of disaster risk of the environmental environment, Istanbul-Kucukçekmece
- Tez No: 547426
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN KUBİLAY KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasarım ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, yapıların planlama sürecinde, deprem, su taşkınları, yangın vb. gibi doğa olaylarının verebileceği zararların tespit edilmesi, risklerin analiz edilmesi ve bu analizlerin sonuçları doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması ile meydana gelen zararların hangi yollarla minimum düzeye düşürülebileceği üzerine yapılan bir araştırmadır. Araştırmamda afet önleme çalışmaları ve özellikle bu doğrultuda verilen eğitimlerin önemine, dünyada gerçekleşen afetler ve Türkiye'deki Küçükçekmece örneği üzerinden değinilmeye çalışılmıştır. Ülkemizdeki, gerek alt yapı gerekse konut imarıyla ilgili yapılaşmanın, büyük oranda, belediyelerin sorumluluğunda olduğu bilinmektedir. İşbu sebeple, belediyeler bünyesinde görev yapan tüm yerel yöneticiler, teknik personel ve işçiler ve ayrıca sivil toplum temsilcileri, afetlere karşı dayanıklı ve düzenli bir yaplaşmanın gerekliliğine yönelik eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidirler. Eğitim çalışmaları, sahadaki inşaat mühendislerinin ve işi yapan kamu ve/veya özel kurum ve kuruluşların tüm çalışanlarını da kapsamalıdır. Bununla birlikte, bu eğitim faaliyetlerinin bölgede yaşayan insanların da dahil edildiği, olası afetlerde uygulanacak gerçekçi bir koordinasyon planının yapıldığı ve bu plan doğrultusunda gerçekleşecek doğal felaketlerin risklerini en aza indirerek, afet sonrasında normal hayata dönüşü hızlandırma süreçlerine karşı bilinçlendirecek nitelikte olması elzemdir. Bu anlayışa dayalı faaliyetlerin başarılı sonuçlarını, birçok yurt dışı örneğinden gözlemlemek mümkündür. Eğitim faaliyetleriyle birlikte, belediyelerde imar ve yapı ruhsatı süreçlerinin iyileştirilmesi, denetimlerin sıkı bir şekilde ve kamu yarırını gözetecek şekilde etkinleştirilmesi, yaptırımların kararlılıkla uygulanması gerekmektedir. Günümüzde, afetleri tamamen engellemeyi henüz bilemiyoruz, ama bu afetlerin verebilecekleri zararları ve insan kaynaklı tetikleyici nedenleri, iyi bir planlama ve yönetimle en aza indirmeyi başarabiliyoruz. Bunun için ihtiyaç duyduğumuz şey, bilimsel gelişmelere ve toplumsal ihtiyaçlara uygun olarak güncellenen kanunlar ve bilinçli bir toplumdur.
Özet (Çeviri)
This study is a research on how to measure the damages that can be caused by natural events such as earthquakes, floods, fire and so on; analyzing the risks and taking necessary measures in line with the results of these analyzes and minimize the disaster damages in the planning process of buildings. In my research value of disaster prevention works, especially given the importance of education in this direction, is emphasized by means of disasters that occur in the world and an example of Kucukcekmece in Turkey. It is well-known that municipalities are responsible for the development of both infrastructure and housing in our country. For this reason, all local administrators, technical personnel and workers working within municipalities, as well as civil society representatives, should be trained and informed about the necessity and requirements of a durable and orderly disaster-resistant structuring . Training activities should include all employees and civil engineers of public and / or private institutions in the field. Additionally, it is an essential requirement that these training activities should include regional settlers in a realistic coordination plan to be implemented in case of possible disasters. The goal is to minimize the risks of the natural disasters to be realized in line with this plan and to raise awareness of the settlers for the processes to return to normal life after the disaster. It is possible to observe the successful results of the activities based on this understanding from many overseas examples. Together with the training activities, it is necessary to improve the zoning and construction license processes in municipalities, to ensure that the strict and public benefit seeking inspections are in power, and sanctions should be carried out with determination. Today, we do not yet know how to completely prevent disasters, but we are able to minimize the damage caused by these disasters and human-induced triggering reasons with good planning and management. What we need for this is laws and a conscious society that are updated in accordance with scientific developments and social needs.
Benzer Tezler
- Stratejik planlama yaklaşımıyla kentsel dönüşüm alanlarının belirlenmesi ve önceliklendirilmesi: Tekirdağ ili, Süleymanpaşa ilçesi örneği
Identifying and prioritizing urban transformation areas with strategic planning approach: The case of Tekirdağ province, Süleymanpaşa district
EMİNE TIĞLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Şehircilik ve Bölge PlanlamaGazi ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. DEMET EROL
PROF. DR. BİLGE ARMATLI KÖROĞLU
- Aşırı yağışlara karşı mekânsal kırılganlık düzeyleri bağlamında kentteki açık-yeşil alan varlığının değerlendirilmesi (İzmir örneği)
Evaluation of the presence of open-green space in the city in the context of spatial vulnerability levels against excessive precipitation (İzmir example)
EZGİ GÖZTOK
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Şehircilik ve Bölge PlanlamaDokuz Eylül ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEDİHA BURCU SILAYDIN
- Management of physical built environment reconstruction after disaster challenges, priorities, and strategies
Afet sonrası fiziksel yapılı çevrenin yeniden inşasının yönetimizorluklar, stratejiler ve öncelikler
FADI ORFALI
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
MimarlıkAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiAfet ve Savaş Sonrası İmar ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SALAH HAJISMAIL
DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH DİLSİZ
- Development of an integrated multi agent risk management platform for flood disaster management
Sel afet yönetimi için çok aracılı bütünleşik bir risk paylaşım platformu geliştirilmesi
KERİM KOÇ
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
İnşaat MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesiİnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ZEYNEP IŞIK
- Dayanıklı ve sürdürülebilir kentsel oluşumda yapılı çevrenin önemi ve mimari tasarımın rolü: İzmir örneği
Başlık çevirisi yok
ECE PALAS
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Mimarlıkİstanbul Kültür ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NESLİHAN DOSTOĞLU