Management of physical built environment reconstruction after disaster challenges, priorities, and strategies
Afet sonrası fiziksel yapılı çevrenin yeniden inşasının yönetimizorluklar, stratejiler ve öncelikler
- Tez No: 858874
- Danışmanlar: PROF. DR. SALAH HAJISMAIL, DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH DİLSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Aşırı doldurma, ara soğutma, kompakt ısı değiştiricileri, plakalı- kanatlı ısı değiştiricileri, ısı geçişi, basınç düşümü, ikinci yasa analizi, Physical built reconstruction, disaster management, resilience, challenge, post reconstruction, sustainability, strategies, priorities
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet ve Savaş Sonrası İmar ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Doğal ve insan kaynaklı afetler, inşa edilmiş çevreye uzun bir gölge düşürerek yaşamları, altyapıyı, ekonomileri ve ekolojik bütünlüğü tehlikeye atıyor. Bu olaylar, proaktif hazırlık, acil müdahale ve uzun vadeli sürdürülebilir imar stratejilerinin, etkili afet yönetimi konularındaki eleştirilerin altını çizmektedir. Etkileri azaltmak, kurtarma işlemlerine öncelik vermek ve çok düzeyli paydaş katılımını desteklemek için sağlam protokoller gerektirir. Bu tez, afet, yeniden imar ve inşa edilen fiziksel ortam arasındaki karmaşık etkileşimi yönlendirir. coğrafi olarak çok çeşitli vaka çalışmaları yapıyor. farklı afet türlerinin ardından, yeniden inşa süreçlerinin nasıl geliştiğini titizlikle keser.Her örnek çalışması, afet sonrası kurtarma yörüngelerini şekillendiren çok yönlü zorlukları, öncelikleri ve bağlamsal nüansları aydınlatan bir mikrokozma hizmet vermektedir. Bu karmaşık dinamiklere ışık tutmak için, araştırma yorucu literatür incelemesi gibi çok yönlü bir yaklaşım kullanıyorç Güçlü ve fırsatları değerlendirmeye yönelik bireysel vaka çalışmalarına derinlemesine dalmak ve bu yöntembilim ile araştırma, yeniden yapılanmanın çok yönlü etkilerini kavramayı ve gelecekte yapılacak felaketler sonrası müdahaleleri bilgilendirecek değerli dersler çıkarmayı amaçlıyor. afet, yeniden imar ve inşa edilmiş çevre arasındaki karmaşık dansı çözerek sürdürülebilir şehirler inşa etmeye çalışabiliriz, böylece zorlukların küllerinden daha güçlü hale gelebiliriz Bu araştırma, bir kavramsal çerçeve önererek, afet sonrası yeniden imar hakkında değerli bilgiler sunmaktadır. Afetten etkilenen fiziksel yapı alanlarında gelecekteki yeniden inşa çabalarına rehberlik etmek için kapsamlı bir çerçeve geliştirilmiştir. Vaka çalışmalarından alınan derslerin, Suriye'nin belirli bağlamında yeniden imar dinamiklerinin daha geniş bir şekilde anlaşılmasını sağlaması bekleniyor.
Özet (Çeviri)
Natural and man-made disasters cast a long shadow over the built environment, jeopardizing lives, infrastructure, economies, and ecological integrity, these events underscore the criticality of proactive preparedness, immediate response, and long- term, sustainable reconstruction strategies, effective disaster management necessitates robust protocols for mitigating impacts, prioritizing recovery operations, and fostering multi-level stakeholder engagement. This thesis navigates the intricate interplay between disaster, reconstruction, and the built physical environment, using geographically diverse case studies, it meticulously dissects how reconstruction processes unfold in the wake of different disaster types, each case study serves as a microcosm, illuminating the multifaceted challenges, priorities, and contextual nuances that shape post-disaster recovery trajectories, to shed light on these complex dynamics, the research employs a multifaceted approach such as exhaustive literature review and deep-diving into individual case studies to assessing its strengths and opportunities, through this methodology, the research seeks to comprehend the multifaceted impact of reconstruction and to glean valuable lessons that can inform future post-disaster interventions, by unraveling the intricate dance between disaster, reconstruction, and the built environment, so we can strive to build sustainable cities capable of recovering and emerging stronger from the ashes of adversity. This research offers valuable insights into post-disaster reconstruction by Proposing a conceptual framework, a comprehensive framework is developed to guide future reconstruction efforts in disaster-affected physical built environment areas, finally generalizing findings to Syria, the case studies' lessons are extrapolated to provide a broader understanding of reconstruction dynamics within the specific context of Syria.