Mobil adli bilişiminin önemi bağlamında hukuki süreç ve delil zinciri kavramı ile yeni nesil mobil cihazların incelenmesinde karşılaşılan güncel zorlukların değerlendirilmesi
Evaluation of the legal process and the term chain of custody with actual difficulties against investigation of new generation mobile devices in the context of the importance of mobile device forensics
- Tez No: 547442
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI GÖKHAN İLK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Forensic Medicine, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Adli bilişim, adli süreç, delil zinciri, mobil cihaz, mobil cihaz adli bilişimi, yeni teknik yöntemler, Chain of custody, digital forensics, legal procedure, mobile device, mobile device forensics, new technical methods
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Adli bilişim ve özellikle mobil cihaz adli bilişimi hem ekonomik hem de insan hakları açısından bilinçli şekilde geliştirilmesi gereken bilim alanlarıdır. Ülkemizin bu alanda söz sahibi olması için daha çok akademik çalışmaya ve bu alandaki yüksek lisans ve doktora çalışmalarının artırılmasına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Bu tez çalışmasının amaçlarından biri ise alandaki adli bilişim ve özellikle mobil adli bilişim alanındaki hukuki ve teknik alandaki birçok soru ve soruna cevap ve çözüm önerisi sunmaktır. Ayrıca hukuki süreçlerin nasıl yürütüldüğü, adli bilişim incelemecilerinin yetkinliği, adli bilişim iş akışları ve teknik yöntemlerinin akredite olma durumları, teknolojik gelişmeler ve delil zincirine riayet hususları adli bilişim yöntemlerinin kişi hak ve özgürlüklerini doğrudan etkileyecek dayanaklarıdır. Bu tez kapsamında yukarıdaki hususlar değerlendirilirken mobil cihaz adli bilişiminde en güncel sorunlar ortaya konacaktır. Önemli bir nokta olarak, ülkemizde adli bilişim işlemlerinin dayanağı olan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) isimli kanunun 134. Maddesi ve eksiklikleri de irdelenerek bir takım düzeltme önerilerinde bulunulacaktır. Gerçek vakalar ve istatistiksel veriler kullanılarak hem teknik hem de hukuki boyuttaki bu sorunlara çözüm önerileri de sunulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Digital forensics and especially mobile device digital forensics are science areas that are to be improved consciously because of their importance. To gain more arbiter position for our country, it is important to prepare more academic works and to have more master and PhD programs on digital forensics. The aim of this thesis is to reveal answers and conclusions for many questions and problems in digital forensics, especially in mobile device forensics. On the other hand, the way of legal procedures, competency of digital forensics experts, accredited situation of workflows and technical procedures, technological advances and the chain of custody issues are the main basis of digital forensics that effect human rights and freedom directly. In the context of this thesis, the most current problems on mobile device forensics will be explicated while the above issues will be evaluated. As a very important point, the insufficient parts of the article 134 of Law number 5271 named Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) (2004, 4 Aralık) that is the basis of digital forensics procedure in Turkey will be discussed and some fixing offers will be made. Solutions and solution offers in both technical and legislation aspects will be revealed for these problems using the real cases information and statistical data.