Evli çocuklu çiftler ile evli çocuksuz çiftlerin evlilik doyumu ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of marital satisfaction and depression levels of married couples with children and married childless couples
- Tez No: 547461
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Psychology, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Evlilik, Depresyon, Çocuk, Marriage Satisfaction, Marriage, Depression, Child
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Bu çalışmada evli çocuklu çiftler ile evli çocuksuz çiftlerin evlilik doyumu ve depresyon düzeylerinin karşılaştırılması, evlilikte çocuk sahibi olma ve olmamanın, depresyon ve evlilik doyumu arasındaki ilişkiye etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmaya gönüllü olarak katılan, İstanbul ilinde ikamet eden, ilk evliliklerinin içinde olan, kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemiyle seçilen 50 evli çocuklu çift ve 50 evli çocuksuz çiftlerden oluşan toplam 100 çift yani 200 katılımcı yer almıştır. Veri toplama araçları olarak, sosyo demografik bilgi formu, Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Evlilik Doyum Ölçeği (EDÖ) uygulanmıştır. İki adet form ve iki adet zarf verilerek, formların kapalı zarfta teslim edilmesi, formları her iki eşin ayrı ayrı doldurması istenmiştir. Bulgular: Araştırmada gruplar arasındaki BDE puanlarının karşılaştırılması amacıyla bağımsız iki örneklem t testi uygulanarak, normal dağılımlı hale getirilen verilere küp-kök dönüşümü uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda gruplar arasındaki depresyon düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı bulunmuştur. Araştırmada gruplar arasındaki evlilik doyum düzeylerinin karşılaştırılması amacıyla EDÖ puanlarının normal dağılımda olmadığı bulunmuş, parametrik olmayan testler kullanılarak analiz yapılmıştır. Gruplar Mann-Whitney U Testi ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, evli çocuksuz çiftler ile evli çocuklu çiftler arasındaki EDÖ puanları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Evlilik doyumu yüksek çiftlerin depresyon düzeylerinin düşük olduğu bulunmuştur. Evlilik süresinin arttıkça evlilik doyumunun düştüğü bulunmuştur. Evlilik süresi, çocuk sayısı, cinsiyet, eğitim düzeyi, yaş, sosyoekonomik düzey evlilik doyumu ve depresyon düzeyleri üzerinde önemli değişkenler olduğu bulunmuştur. Sonuç: Evlilik doyumu ve depresyon düzeylerinin gruplara (çocuklu-çocuksuz) ve sosyo demografik değişkenlere göre farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study, aims to compare the marriage satisfaction and depression levels of married couples with children and married childless couples and was to determine the effect of having and not having children on the relationships between depression and marriage satisfaction. Method: A total of 100 voluntary participants, including 50 couples with married couples with children and 50 married childless couples , residing in Istanbul, who were in their first marriage, were selected by convenient sampling. The socio demographic data form, the Beck Depression Inventory (BDI) and the Marriage Satisfaction Scale (MSS) were applied as data collection tools. Two forms and two envelopes were given, the filled in forms were requested to be delivered in closed envelopes, forms were asked to be filled in by both spouses separately. Findings: In order to compare the BDI scores between groups, independent two sample t-test was applied, and the data was transformed through cube-root transformation to normal distribution. As a result of the analysis, it was found that there was no statistically significant difference in the depression levels between the groups. In order to compare the marriage satisfaction levels between the groups, it was found that the MSS scores were not in the normal range and analyzed using nonparametric tests. The groups were compared with Mann-Whitney U Test. As a result, a significant difference was found between MSS and married childless couples. Depression levels of couples with high marital satisfaction were found to be low. It has been found that the marriage satisfaction decreases as the marriage period increases. Marriage period, number of children, gender, education level, age, socioeconomic level were found to be important variables on marital satisfaction and depression levels. Conclusion: It was found that the levels of marital satisfaction and depression differ according to the groups (child-childless) and socio-demographic variables.