Olumlu ve olumsuz mesaj stratejileri bağlamında siyasi liderin seçmen algısı üzerine etkisi: 31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimi örneği
The effect of political leader on voter perception in the context of positive and negative message strategies: The case of 31 March 2019 Local Elections
- Tez No: 547481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜLLÜPUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Seçim Kampanyaları, Mesaj Stratejileri, Leadership, Election Campaigns, Message Strategies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Liderlik en genel tanımıyla belirli bir amaç için bir grup insanı bir araya getirme, etkileme, yönlendirme ve harekete geçirme kabiliyetidir. Siyasi arenada da liderlik en önemli faktörlerden biridir. Ülkemiz siyasi tarihinin her aşamasında siyasi liderlerin olumlu ya da olumsuz etkileri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bilhassa seçim süreçlerinde halkın karşısına çıkan ve onları ikna edip desteklerini almaya çalışan siyasi liderlerin mücadeleleri seçim sonuçlarına doğrudan etki etmiştir. Seçim sürecinde kullanılan stratejiler de savaş meydanlarında uygulananları aratmamıştır. Muktedir olmak isteyen siyasi aktörler bu bağlamda birbirlerine saldırmaktan veya negatif söylemlerde bulunmaktan kaçınmamışlardır. Bunun için her türlü siyasal iletişim faaliyeti kullanılmıştır. Bu faaliyetlerde olumlu ve olumsuz mesaj stratejileri de uygulanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde liderlikle ilgili literatürde yer alan bilgiler derlenmiş ve var olan liderlik kuramları açıklanmıştır. Liderliğin güç kaynakları ve türleri üzerinde durulduktan sonra siyasi liderlik açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise seçim kampanyalarına giriş yapılarak çok partili siyasal yaşamdan günümüze kadar seçim sürecinde siyasi partiler ve liderlerinin kullandıkları stratejiler ele alınmıştır. Seçim kampanyalarında kullanılan başlıca mesaj stratejileri bu bölümde ele alınan bir diğer konu olmuştur. Üçüncü bölümde ise siyasi liderlerin kullandığı olumlu ve olumsuz mesaj stratejilerinin seçmen üzerinde ne gibi bir etkisi olduğunu saptamak için yapılan araştırma bulguları yer almaktadır. Bu kapsamda Ak Parti ve CHP'nin 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimine yönelik yayınladıkları seçim beyannamelerinden elde edilen olumlu ve olumsuz mesajlar ölçek geliştirilerek katılımcılara yöneltilmiştir. Aksaray Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 430 öğrenciyle yapılan araştırmada yapılan analizler neticesinde siyasi liderin kullandığı mesaj stratejilerinin katılımcılar üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Leadership, in its most general definition, is the ability to bring together, influence, manipulate and mobilize a group of people for a particular purpose. Leadership is one of the most important factors in the political arena. It will not be wrong to say that political leaders have positive or negative effects at every stage of our country's political history. Especially in the electoral process, the struggles of political leaders who oppose the people and try to persuade them and get their support had a direct impact on election results. The strategies used in the election process are similar to those applied in battlefields. Political actors wishing to be able to do so did not avoid attacking each other or making negative statements. All kinds of political communication activities have been used for this purpose. Positive and negative message strategies were also implemented in these activities. In the first part of the study, the information in the literature about leadership is compiled and the existing leadership theories are explained. After focusing on the power sources and types of leadership, political leadership is tried to be explained. In the second part, the campaigns used by political parties and their leaders in the electoral process from the multi-party political life to the present day are introduced by entering the election campaigns. The main message strategies used in election campaigns were another issue discussed in this section. In the third part, the findings of the research conducted to determine the effect of the positive and negative message strategies used by political leaders on the voters are given. In this context, the positive and negative messages obtained from the election declarations issued by Ak Parti and CHP for the March 31, 2019 Local Administrations Election were developed and the scale was directed to the participants. As a result of the research conducted with 430 students studying at various departments of Aksaray University, the message strategies used by the political leader were found to be effective on the participants.