Zonguldak masalları (Araştırma-inceleme-metin)
Tales of Zonguldak (Researhing-examination-text)
- Tez No: 547484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL BANU DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zonguldak Masalları, Masalların Tasnifi, Tip, Motif Sıralaması, Zonguldak Fables, Fable Classifying, Type, Pattern Collication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Toplumun kültürel yapısı aynı zamanda o toplumun yaşam tarzına yön vermektedir. Toplumu oluşturan en önemli yapı taşlarından biri de masallardır; çünkü masallar var olduğu toplumun kültürel - ekonomik yapısı, yeme-içme alışkanlıkları, âdet, gelenek ve görenekleri hakkında bilgi vermektedir. Bu anlamda kültürel değerlerin yaşatılması ve kuşaktan kuşağa aktarılmasında masallar önem taşır. Son yıllarda toplumun masallardan uzaklaştığı görülmektedir. Köylerden şehirlere yaşanan göçler, teknolojinin yaşamda oldukça fazla yer teşkil etmesi gibi sebepler masal anlatıcılarının sayılarını azaltmıştır. Canlı kültür hazineleri olan masallar, bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Bu yönüyle düşünüldüğü zaman masalların teknoloji çağı içerisinde kaybolmadan derlenip, yazılı hale getirilmesi sonraki kuşakların masalları tanıması, öz kültürlerinden haberdar olmaları ve bilimsel çalışmalara kaynak olması açısından oldukça değerlidir. Masal çalışmaları incelendiğinde, Karadeniz Bölgesi masal çalışmalarında Zonguldak iline yönelik masal çalışmasının olmadığı görülmüştür. Yapılan bu çalışmada Zonguldak'ın farklı köylerinden derlenen 50 masal, ağız özelliklerine bağlı kalınarak aktarılmıştır. Çalışmada öncelikli amaç, Zonguldak iline ait masal çalışmalarının olmamasından kaynaklanan eksiği gidermek ve bu sayede kültürel değerleri bizden sonraki kuşaklarda aktarmaktır.
Özet (Çeviri)
A society's cultural structure gives us information about that society. One of the main elements that create this structure is fables because they give us information about the social and economical status, eating habits, traditions, and past. In this matter, fables have great value for continiuty of cultural aspects, and their transfer from generation to generation. The sad thing is we do not protect our fables enough as a society. Also, another sad point is by the migration from villages to cities, technology occupied a large space in our lives and the amount of storytellers' number has decreased. Fables change from region to region and in this respect, they are our alive cultural treasure. Thinking from this angle, compiling and writing down the fables are very important to carry them to next generations; letting them know about our real culture and to make fables as resources of social studies. Thus, compiling and writing them would prevent fables from diappearing in this technological era. When one analyses fable works of Black Sea region, he/she can see that there is no fable work of Zonguldak district. In this study, fifty fables compiled from different villages of Zonguldak has transferred by abiding by their local accent features The pimary goal of this study is to fulfill the gap of fable studies of Zonguldak region and transferring different fables from different villages to next generations in their original from. By doing this, important elements and values of our culture will live through next generations.