Küçük yaş grubundaki çocuklarda dental rahatsızlık anketi (Dental discomfort questionnaire)'nin Türkçe güvenirliği ve geçerliğinin değerlendirilmesi: Pilot çalışma
Dental discomfort questionnaire evaluation of Turkish validity and reliability: Pilot study
  1. Tez No: 547493
  2. Yazar: GÜLER BURCU SENİRKENTLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RESMİYE EBRU TİRALİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental Discomfort Questionnaire, Çocuklarda dental ağrı, ağrı değerlendirme metodları, Dental Discomfort Questionnaire, Dental pain in children, pain assessment methods
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada okul öncesi çocuklarda dental ağrının değerlendirilmesi amacı ile geliştirilen Dental Rahatsızlık Anketi (DRA)'nin Türkçe uyarlamasının güvenirliği ve geçerliği değerlendirilmiştir. Çalışmaya Başkent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı'na Ocak 2017- Ekim 2017 tarihleri arasında başvuran 2-6 (ortalama 3.84) yaşları arasındaki ASA1 risk grubunda yer alan 120 hasta dahil edilmiştir. Kültürel olarak uyarlanmış sorular ebeveynler tarafından herhangi bir dental müdahale yapılmadan önce cevaplandırılmıştır. Ölçeğinin güvenilirlik çalışması kapsamında iç tutarlılık Cronbach alfa katsayısı, test-tekrar test tutarlılığı Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı(SKK) ile değerlendirilmiştir. DRA'nın Türkçe versiyonunun geçerliliği; toplam puan ile dmft skoru arasındaki Spearman korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. DRA Türkçe versiyonu ile dmft indeksi arasında istatistiksel olarak anlam bulunmasa da (p=0.111) aynı yönlü (pozitif) bir ilişki (korelasyon) olduğu görülmüştür (r=0.145). Cronbach's Alpha katsayısı ile güvenirlik ve iç tutarlılık analizi yapıldığında, çalışmadaki maddelerin çıkartılması önemli bir değişime neden olmadığı için hiç bir madde anketten çıkarılmamıştır ve iç tutarlılık değeri 0.813 olarak bulunmuştur.Yapılan test-tekrar test uyum katsayısı0.988 bulunmuştur (p0.05). DRA toplam puanı cinsiyete göre değişmemektedir. DRA Türkçe versiyonu ile yaş arasında zıt yönlü bir ilişki olduğu yani artan yaş ile birlikte DRA skorlarında azalma olduğu görülmüştür. Sonuç olarak DRA'nin Türkçe versiyonunun istatistiksel olarak oldukça yüksek geçerlilik ve güvenilirlik göstergelerine sahip bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; Dental Discomfort Questionnaire (DDQ), which developed to survey preschool children's dental pain is evaluated to determine the reliability and validity of Turkish version. The study included 120 patients in the ASA1 risk group between the ages of 2-6 (mean 3.84 years), who applied to Başkent University Faculty of Dentistry, Department of Pediatric Dentistry between January 2017 and October 2017. Culturally adapted questions were answered by parents before any dental interventions were undertaken. In the reliability part of study, internal consistency was assessed by Cronbach's alpha coefficient and test-retest consistency was assessed by Intraclass Correlation Coefficient (CCT). The validity of the Turkish version of the DDQ assessed by Spearman's correlation coefficient between total score and dmft score. Although there was no statistical significant difference between the Turkish version of DDQ scores and the dmft index (p = 0.111), it was found that there was a positive correlation between them (r = 0.145). When the reliability and internal consistency analysis were performed with Cronbach's Alpha coefficient, no items were extracted from the questionnaire because the extraction of the items in the study did not cause any significant change. Likewise, the internal consistency value was 0.813. The test-retest consistency coefficient was 0.988 (p 0.05). DDQ total score does not change according to sex. It was seen that there is an opposite relationship between the Turkish version of DDQ and age, that the scores decrease with increasing age. As a result, it was determined that the Turkish version of DDQ is a useful measurement tool with statistically high indicators of validity and reliability.