İntestinal parazitoz ile atopik yapı arasındaki ilişki
The Relationship between atopy and intestinal parasitosis
  1. Tez No: 54752
  2. Yazar: ARDA ŞAYIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. VEDAT ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, intestinal parazitoz, IgE, eozinofili, Atopic dermatitis, intestinal parasitosis IgE, eosinophilia
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
KONU: intestinal Parazitoz ile Atopik Yapı Arasındaki İlişki Arda ŞAYIK 1.ÖZET Atopik dermatitli hastalarda hücresel ve nonspesifik immunite normale göre farklılık göstermektedir. Serum IgE düzeyleri atopik dermatitli olguların %80'inden fazlasında artmış olarak gözlenir. Atopik dermatitin patogenezinde önemli rol oynayan serum IgE yüksekliğinin, paraziter infeksiyonlarda ise koruyucu immunitede rol oynadığı bilinmektedir. Bu amaçla üniversitemiz hastanesinde atopik dermatit tanısı almış kişilerde intestinal parazitler incelendi ve ikisi arasında bir ilişki olup olmadığı araştırıldı. Atopik dermatitli olguların oluşturduğu hasta grubunda total IgE yüksekliği %70 iken, kronik deri hastalığı olan kontrol grubunda ise bu oran %40 olarak gözlenmiştir. Fakat kontrol grubunda paraziti olmayanlarda total IgE değerleri normal değerlerde (100 KÜ/L'nin altında) gözlenmiştir. Hasta grubunda eozinofili ise %93 oranında gözlenirken kontrol grubunda %31.4 olarak bulunmuştur. Hasta grubundaki 30 kişinin 4'ünde (%13.3) parazite rastlanırken, kontrol grubundaki 35 kişinin 1 4'ünde (%40.0) çeşitli barsak parazitleri saptanmıştır. Kontrol grubunda hasta grubuna göre istatistiksel olarak önemli oranda daha fazla parazit rastlanmıştır. (p=0.0342469) Bu sonuçlar, atopik dermatitli hastalarda neden daha az parazit görüldüğünü açıklamaya yeterli değildir. Bu yüzden daha ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Atopy and Intestinal Parasitosis ZSUMMARY Cell-mediated and nonspecific immunity in patients with atopic dermatitis differs from that of healthy subjects. Elevated serum IgE levels were observed in 80% of the patients. Although, high serum levels of IgE is thought to be important in the pathogenesis of atopic dermatitis, it also leads to protective immunity in parasitic diseases. In this study, the prevalance of intestinal parasitosis in patients with atopic dermatitis and the interaction in between was investigated. The patient group was selected amongst patients with atopic dermatitis. The control group consisted of patients with chronic dermatitis. Total IgE levels above normal in 70% of the patient group. Although, high total IgE levels were observed in 40% of the control group, the levels were normal (below 1 00 kU/L) in the subjects that don't have parasitosis. Eosinophilia was observed in 93% of the patient and 31.4% of the control groups. The prevalance of parasites in the patient and control groups were 13.3% (4/30) and 40.0% (14/35) respectively. In the controls the prevalance was significantly higher than the patient group (p=0. 0342469). These results are not satisfactory enough to explain why less parasite are seen at patients with atopic dermatitis. Because of this, futher studies are needed.