Psikoloji ve psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü öğrencilerinin erken dönem uyumsuz şemalar ile psikolojik kırılganlık/incinebilirlik düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between early maladaptive schemas and psychological vulnerability levels who are the students in the psychology and psychological counseling and guidance departments
- Tez No: 547531
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SÖZER ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Psikiolojik Kırılganlık, İncinebilirlik, Onay Arayıcılık, Psikoloji ve RPD Öğrencileri, Early Maladaptive Schemas, Psychological Vulnerability, Vulnerability, Approval-Seeking
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma; psikoloji ve Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü öğrencilerinin erken dönem uyumsuz şemaları ile psikolojik kırılganlık/incinebilirlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2018 yılında İstanbul ilinde yer alan özel bir üniversitenin Psikoloji ve RPD bölümlerinin lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim gören, 49'unun (%19,0) erkek, 209'unun (%81,0) kadın olduğu toplam 258 öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışma grubunda yer alan Psikoloji ve RPD öğrencilerinin 140'ını (%54,3) psikoloji, 118'ini (%45,7) RPD (Rehberlik ve psikolojik danışmanlık) öğrencileri oluşturmaktadır. Ayrıca her iki bölüm için de sınıfsal kişi sayısı olarak eşitlik sağlanmasına özen gösterilmiştir. Araştırmada verileri toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”,“Psikolojik Kırılganlık Ölçeği”ve“Young Şema Ölçeği Kısa Form-3”kullanılmıştır. Bu araştırmada, erken dönem uyumsuz şemalar ile psikolojik kırılganlık düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi adına nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak desenlenmiştir. Verilerin analizi için öncelikle katılımcıların demografik özelliklerinin betimleyici istatistikleri verilmiştir. Verilerinin normal bir dağılım gösterdiği belirlendikten sonra psikolojik kırılganlık ve erken dönem uyumsuz şemalar ile demografik özellikler arasında ortaya çıkan farklılaşmayı belirlemek için t-testi ve ANOVA testi gerçekleştirilmiştir. ANOVA testinde ortalamalar arası ilişkinin anlamlı bulunduğu durumlarda Post doch analizlerden Scheffe testi gerçekleştirilmiştir. Karşılaştırma testlerinde anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Psikolojik kırılganlık ile erken dönem uyumsuz şemalar arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular, erken dönem uyumsuz şemalar ile psikolojik kırılganlık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu yönündedir. Özellikle“sosyal izolasyon/güvensizlik”,“iç içe geçme/bağımlılık”,“terk edilme”,“başarısızlık, ”karamsarlık“, ”tehditler karşısında dayanıksızlık“ ve ”onay arayıcılık" erken dönem şemaları yüksek olanların psikolojik kırılganlık puanlarının da yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between early maladaptive schemas and psychological vulnerability levels who are the students in psychology and psychological counseling and guidance (PCG) departments. The universe of the study is consisted of 49 students (19.0%) of whom were male and 209 students (81.0%) were female in totally 258 students who are post graduated and graduated students in a private university's the psychology and PCG departments in Istanbul. In this study, 140 students (54.3%) whom in Psychology and 118 students (45.7%) whom in PCG departments. In addition, it was trying to provide almost equality in the number of students for each section. In order to collect data, It was used some forms to collect data in the research such as“Personal Information Form”,“Psychological Vulnerability Scale”and“Young Schema Scale-Short Form-3”. This research was designed by using the relational model of quantitative research method to evaluate the relationship between early maladaptive schemas and psychological vulnerability levels. For the analysis of the data, descriptive statistics of the demographic characteristics of the participants were given. After determining the normal distribution of the data, t-test and ANOVA test were performed to determine the differences between early maladaptive schemas and psychological vulnerability levels and demographic characteristics. In the ANOVA test, Scheffe test was used for post-doch analysis when the averages were found to be significant. The significance level was considered .05 in comparison tests. Pearson correlation analysis was performed to determine the relationship between early maladaptive schemas and psychological vulnerability levels. The findings of the study showed that there is a significant relationship between early maladaptive schemas and psychological vulnerability levels. In particular, it has been determined that if there is an increase in the psychological vulnerability scores, at the same time, there has founded an increase in some early maladaptive schemas such as“Social Isolation/Mistrust”,“Enmeshment/ Dependence”,“Abandonment”,“Failure”,“Negativity/Pessimism”,“Vulnerability to Harm or Illness”, and“Approval-Seeking”.