Üniversite öğrencilerinin sosyalmedya bağımlılığı ile duygusal zekadüzeyleri arasındaki ilişkininincelenmesi
- Tez No: 712279
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHİYE AKACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Sosyal Medya Bağımlılığı, Duygusal Zeka, Addiction, Social Media Addiction, Emotional Intelligence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bunun yanı sıra araştırmada sosyal medya bağımlılığının ve duygusal zeka düzeyinin bazı demografik değişkenler açısından farklılık durumları da ele alınmıştır. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı Güz döneminde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan özel bir üniversitede Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Okul Öncesi Öğretmenliği ile Sosyal Hizmet bölümlerinde öğrenim gören 246'sı kadın ve 118'i erkek olmak üzere 364 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın modeli, ilişkisel tarama modelidir. Verileri toplamak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, Tutgun-Ünal ve Deniz (2015) tarafından geliştirilen“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği”ve Schutte vd. (1998) tarafından geliştirilen ve Tatar vd. (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zeka Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin cinsiyetine göre ölçek puanlarının analizi bağımsız örneklem t testi ile yapılmış, diğer demografik değişkenler için ise varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA sonuçlarına göre post-hoc test olarak Tukey testi uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin ölçeklerden aldıkları puanlar arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ve duygusal zeka düzeyleri arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür. Sosyal medya bağımlılığında cinsiyet, yaş, anne ve baba eğitim düzeyi açısından anlamlı bir fark olmadığı, Okul Öncesi Öğretmenliği ve Sosyal Hizmet bölümü öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığının Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde okuyan öğrencilere göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between social media addiction and emotional intelligence levels of university students. Moreover, the differentiation status of social media addiction and emotional intelligence level in terms of some demographic variables are discussed,too. The sample of the study has been formed in 364 students, 246 of whom are female and 118 are male, studying in the 2018-2018 Fall semester Academic Year, in a private university in the Turkish Republic of Northern Cyprus, the depertment of Guidance and Psychological Counseling, PreSchool Education and Social Service Department. The model of the study is the correlational survey model. In this study,“Personal Information Form”,“Social Media Addiction Scale”developed by Tutgun-Ünal and Deniz (2015),“ Revised Schutte Emotional Intelligence Scale”developed by Schutte vd. (1998) adapted to Turkish by Tatar vd. (2011) has been used for datas. The obtained data has been analyzed by using SPSS 25.0 program. Adaptation of scale scores to normal distribution The Kolmogorov-Smirnov test, QQ plot graph and skewness-kurtosis values have been examined and it has been seen that the data set have normal dispersion compatibility. The analysis of the scale scores of the students according to their gender has been done by independent sample t test, while for other demographic variables variance analysis (ANOVA) has been used. According to the ANOVA results the Tukey test has been used as a post-hoc test. Pearson correlation analysis has been used to determine the relationship between the scores of the students who have participated in the research. In the research, it has been seen that there has been a significant and negative relationship between social media addiction and emotional intelligence levels of university students. It has been found that there has been no significant difference in social media addiction in terms of gender, age, mother and father educational levels and that social media dependency of Pre-School Teacher and Sociall Service Depertment students who are more than the students studying in Guidance and Psychological Counseling.