Hemodiyaliz tedavisi gören hastaların yaşam kalitesi düzeyi ile yaşam doyumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship between the quality of life and the life satisfaction of patients that are having hemodialysis treatment
  1. Tez No: 547566
  2. Yazar: TÜRKÜN FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, yaşam doyumu, depresyon, anksiyete, hemodiyaliz, Quality of life, life satisfaction, depression, anxiety, hemodialysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Hemodiyaliz Tedavisi Gören Hastaların Yaşam Kalitesi Düzeyi ile Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Kronik böbrek yetmezliği tanısı alan ve hemodiyaliz tedavisi gören hastalar psikososyal bakımdan birçok olumsuz durum yaşayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı hemodiyaliz tedavisi gören hastaların ve sağlıklı bireylerin yaşam kalitesi, yaşam doyumu, depresyon ve anksiyete düzeylerinin incelenip karşılaştırılmasının yapılmasıdır. Araştırmanın örneklem grubunu iki ayrı özel diyaliz merkezinde tedavi gören 50 hemodiyaliz hastası, kontrol grubunu ise random olarak seçilmiş 52 sağlıklı birey oluşturmaktadır. Hasta ve sağlıklı grubun yaş aralığı 18-65 yaş olarak seçilmiştir. Hasta grubunun tanı almadan önce herhangi bir psikiyatrik rahatsızlığının olmamasına, kontrol grubunun ise herhangi bir kronik hastalığının bulunmamasına dikkat edilerek araştırma tamamlanmıştır. Araştırmaya katılan kişilere Sosyodemografik Form, Kısa Form 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (KF-36), Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği (YYDÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) verilmiştir. Araştırmada ulaşılan bulgular ele alındığında sağlıklı grubun yaşam kalitesi ve yaşam doyumu ölçek puanları hemodiyaliz hastalarının ölçek puanlarından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Depresyon ve anksiyete puanları incelendiğinde hasta grubunun aldığı puanlar, sağlıklı gruptan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Bu çalışma ile birlikte hemodiyaliz hastalarının yaşadığı güçlüklerle baş edebilmeleri için hastalara verilen psikolojik desteğin artırılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of the Relationship Between the Quality of Life and the Life Satisfaction of Patients That Are Having Hemodialysis Treatment The aim of this study is to examine and compare the quality of life, life satisfaction, the level of depression and the level of anxiety of hemodialysis patients and healthy individuals. As it's known that patients, who are diagnosed with chronic renal failure and having hemodialysis treatment, may encounter with many psychosocially negative situations. In this study, only patients without any psychiatric disorder and healthy individuals without any chronic disease background were used. The sample group of this study consisted of 50 hemodialysis patients that were having their treatments in two different special dialysis centers and the control group was composed of 52 randomly selected healthy individuals. Their age range was determined as 18-65 years and they were handed the following; Sociodemographic Form, Short Form 36 Quality of Life Scale (SF-36), Adult Life Satisfaction Scale (BDL), Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI). As the findings of this study showed that the quality of life and life satisfaction scale scores of the healthy group was significantly higher than that of the hemodialysis patients and the depression and anxiety scale scores of the patient group was significantly higher than that of the healthy groups. It has been concluded, as a result of the findings in this study, that the psychological support given to patients should be increased in order to cope with the difficulties experienced by the hemodialysis patients.