Tüberkülozun tanısında lenfosit subgruplarının diğer metodlara göre prediktif önemi
The Predictive significance of lymphocyte subgroups in diagnosis of tuberculosis in comparation with other methods
- Tez No: 54759
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AKGÜN YAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mycobacterium tuberculosis, Lowenstein-Jensen, BACTEC, PCR, Lymphocyte subgroups
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
TÜBERKÜLOZUN TANISINDA LENFOSİT SUBGRUPLARININ Dİ?ER METODLARA GÖRE PREDİKTİF ÖNEMİ OZ Akut pulmoner tüberkülozlu hastalarda lenfosit subgruplarının önemli koruyucu rolü olmasına rağmen, bu çalışmada tüberkülozlu hastalarda lenfosit subgruplarının selüler, immunositolojik özelliklerin incelenmesi ile hastaların periferik kan örneklerinin diagnositik değeri ile ilgili sınırlı veri elde edilmiştir. Akut tüberküloz tanısında Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR), BACTEC, Lowenstein-Jensen, Direkt yayma preparatlarda ARB aranması gibi konvansiyonel tanı yöntemleri ve lenfosit sub gruplarının tanı değerini karşılaştırmak amacı ile planlanan çalışmada akciğer tüberküloz tanıtı 44 hasta ile asemptomatik 40 kişiye ait balgam ve kan örnekleri değerlendirilmiştir. Hasta grubunda 41 (%93.2) balgam örneğinde PCR ile, 37 (%84.1) örnekte BACTEC ile, 31 (%70.4) örnekte Lowenstein Jensen ve 29 (%65.9) örnekte boyalı preparasyonlarda bakteri varlığı tespit edilmiştir. PCR testi referans olarak alındığında BACTEC, Lowenstein Jensen, direkt yaymanın sensitivite ve spesif ite oranlarının sırası ile %92.4 ve %100, %75.6 ve 100, %70.7 ve 100 olduğu görülmüştür. Her iki grupta yer alan kişilerde lenfosit subgrublarının dağılımında CD20 (B1) ve IMK hücreleri dışında istatistiki bir fark görülmemiştir. Hasta grubunda yer alan kişilerden alınan 44 kan örneğinde T lenfosit subgruplarının ortalamaları ile PCR + BACTEC pozitif olan hastaların 37 kan örneğinde T lenfosit subgrup ortalamaları arasında da istatistiki bir fark tespit edilmemiştir. Anahtar kelime: Mycobacterium tuberculosis, Lowenstein-Jensen, BACTEC, PCR, Lenfosit subgrupları
Özet (Çeviri)
THE PREDICTIVE SIGNIFICANCE OF LYMPHOCYTE SUBGROUPS IN DIAGNOSIS OF TUBERCULOSIS IN COMPARATION WITH OTHER METHODS ABSTRACT Although lymphocyte subsets have a primary protective role in patients with active pulmonary tuberculosis, limited data about the cellular and immunocytologic characteristics of lymphocyte subsets and their value in diagnosing tuberculosis in the periferal blood of patients with tuberculosis have been obtained in this study. Analysis of sputum samples obtained from 44 patients with acute pulmonary tuberculosis and 40 asemptomatic control using conventional diagnostic methods Polymerase Chain Reaction (PCR), BACTEC, Lowenstein-Jensen and detection of acidoresistant bacilli in direct smear preparations was compared with the values of T- lymphocyte subsets obtained from blood samples of the same patients. Mycobacterium tuberculosis was found in 41 of 44 (93.2%) sputum samples using PCR, 37 of 44 (84.1%) samples using BACTEC, 31 of 44 (80.4%) samples using Lowenstein-Jensen and 29 of 44 (65.9%) samples using the direct staining method. When PCR is used as the reference test, the sensitivity values of BACTEC, Lowenstein-Jensen and direct staining were 92.4% and 100%, 75.6% and 100%, 70.7% and 100% respectively. The experimental and control patient groups did not show any statistical difference for the distribution of lymphocytic subgroups, except for CD20 (B1) and IMK cells. No statistical difference was observed between the mean values of T-lymphocyte subgroups in the 44 blood samples from the experimental patient group and the mean values of the T-lymphocyte subgroups in the blood samples of the experimental patients who were positive using both PCR and BACTEC.