Duchenne musküler distrofili çocuklarda düşme korkusunun fiziksel performans ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Effects of fear of falling on physical performance and quality of life in children with duchenne muscular dystrophy
- Tez No: 547606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Duchenne Musküler Distrofi, düşme, fiziksel performans, yaşam kalitesi, Duchenne Muscular Dystrophy, falling, physical performance, quality of life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İpek, C., Duchenne Musküler Distrofi'li Çocuklarda Düşme Korkusunun Fiziksel Performans Ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Nöroloji Fizyoterapistliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2019. Bu çalışma, Duchenne Musküler Distrofi'li (DMD) çocuklarda düşme korkusunu araştırmak ve düşme korkusu ile fiziksel performans ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla planlandı. Çalışmaya yaşları 6-15 yıl arasında ve fonksiyonel seviyeleri Brooke Alt Ekstremite Fonksiyonel Sınıflandırması'na (BAEFS) göre 1-5 arasında olan, DMD tanısı almış 30 çocuk dahil edildi. Katılımcıların demografik bilgileri kaydedildi. Olguların düşme korkusu; çalışma ekibinin nöromusküler hastalığa sahip çocukların düşme korkusu yaşayabileceği aktiviteleri belirleyerek ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Sağlık, Fonksiyon ve Engelliliğin Uluslararası Sınıflandırılması'na (ICF) uygun bir şekilde düzenleyerek oluşturduğu bir anket ile değerlendirildi.“Nöromusküler Hastalıklarda Düşme Korkusu Anketi”(NMH-DKA) adı verilen bu ankete göre katılımcılar 0-68 arasında bir puan aldı ve yüksek puanlar yüksek düşme korkusunu ifade etti. Olguların kas iskelet sistemi, düşme geçmişi, fiziksel performans, ambulasyon, yaşam kalitesi ve aktivite kısıtlılık değerlendirmeleri yapılarak sonuçları kaydedildi. Katılımcıların NMH-DKA skorları ortalama 15,30±7,03 idi. Olguların NMH-DKA skorları ile BAEFS (r=0,415, p=0,023), 6DYT (r=-0,461, p=0,015), adım genişliği (r=0,419, 0,024), Pediatrik Berg Denge Ölçeği (r=-0,478, p≤0,01), Zamanlı“Kalk ve Yürü”testi (r=0,489, p≤0,01) ve ambulasyon seviyeleri (r=-0,537, p≤0,01) arasında orta kuvvette ilişkiler olduğu belirlendi. Ayrıca, NMH-DKA ile yaşam kalitesini değerlendirmek için kullandığımız Pediatrik Veri Toplama Aracı'nın Global Fonksiyon Skoru arasında orta kuvvette ilişki olduğu tespit edildi (r=-0,409, p=0,025). Çalışma sonuçları, DMD'li çocuklarda düşme korkusunun fiziksel performans ve yaşam kalitesi ile ilişkilerini göstererek erken dönemden itibaren dikkate değer bir konu olduğunu ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Ipek, C., Investigation of the Effects of Fear of Falling on Physical Performance and Quality of Life in Children With Duchenne Muscular Dystrophy, Hacettepe University Graduate School Health Sciences Neurology Physiotherapy Master of Sciences Thesis, Ankara, 2019. This study was aimed to investigate the fear of falling (FOF) in children with Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) and to assess the relationship between FOF and physical performance and quality of life. Thirty children with diagnosis of DMD whose ages were between 6 and 15 years and levels were between 1-5 according to Brooke Lower Extremity Functional Classification were included in the study. Demographic data of the participants were recorded. FOF in children with DMD was evaluated by a questionnaire formed by the study team by detecting the activities that children with neuromuscular disease may experience FOF and by organizing them in accordance with World Health Organization's International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). The questionnaire is called“Fear of Falling Questionnaire in Neuromuscular Diseases”(NMH-DKA) and the total score ranged between 0-68 which higher scores indicate higher degrees of FOF. Musculoskeletal system, fall history, physical performance, ambulation, quality of life and activity limitation of the subjects were evaluated and the results were recorded. The mean NMH-DKA score of the participants was 15.30±7.03. It was determined that there were moderate correlations between NMH-DKA scores of the cases and BAEFS (r=0.415, p=0.023), 6MWT (r=-0.461, p=0.015), step width (r=0.419, p=0.024), Pediatric Berg Balance Scale (r=-0.478, p≤0.01), Timed“Up and Go”test (r=0.489, p≤0.01) and ambulation levels (r=-0.537, p≤0.01). Furthermore, there was a moderate correlation between NMH-DKA and the Global Function Score of the Pediatric Outcomes Data Collection Instrument (r=-0.409, p=0.025). The results of the study demonstrated that the fear of falling in children with DMD is related to physical performance and quality of life and it is a remarkable issue from early period.