Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında peroksiredoksin-1 ve ürotensin-2 düzeylerinin incelenmesi
Evaluation of peroxiredoxin-1 and urotensin-2 levels in patients with obsessive-compulsive disorder
  1. Tez No: 389710
  2. Yazar: MEHMET FATİH TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, oksidatif stres, Peroksiredoksin-1, Ürotensin-2, Obsessive-Compulsive Disorder, oxidative stress, Peroxiredoxin-1, Urotensin-2
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Oksidatif stresin Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) patofizyolojisindek rolü ile ilgili literatür bilgisi sınırlıdır. Biz bu çalışmada OKB hastalarında Peroksiredoksin-1 ve Ürotensin-2 düzeylerini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları kliniğinde OKB tanısı almış 48 hasta ve 48 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Serum Peroksiredoksin-1(PRX-1) ve Ürotensin-2 (UTS-2) düzeyleri ölçümü Gaziantep Üniversitesi Biyokimya laboratuvarında yapıldı. Bulgular: Hasta grubunda PRX-1 ve UTS-2 değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü(sırasıyla p: 0,007 ve p: 0,039). Hastaların PRX-1 ve UTS-2 değerleri arasında pozitif yönde güçlü bir doğrusal ilişki gözlendi (r:0,744, p:0,001). Tartışma: Çalışmamızda OKB hastalarında antioksidan aktiviteyi gösterebileceği düşünülen PRX-1 ve UTS-2 değerleri düşük bulunmuştur. Bu bulgu OKB hastalarında azalmış antioksidan aktiviteyi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: There are limited literature data about the role of oxidative stress in the pathophysiology of obsessive-compulsive disorder(OCD). In this study we aimed to evaluate Peroxiredoxin-1 and Urotensin-2 levels in patients with OCD. Methods:Fourty-eight patients with OCD who were diagnosed in Psychiatry Clinic of Gaziantep University and fourty-eight healthy volunteers were enrolled in the study. Serum Peroxiredoxin-1(PRX-1) and Urotensin-2(UTS-2) levels were evaluated in Gaziantep University Biochemical Laboratory. Results: PRX-1 and UTS-2 levels were significantly lower in OCD patients than controls(in order p: 0,007 and p: 0,039). In patients there was strong positive linear relationsip between PRX-1 and UTS-2 values (r: 0,744, p: 0,001). Discussion: In our study, PRX-1 and UTS-2 values which can show antioxidant activity were found low in patients with OCD. These findings indicate the decreased antioxidant activity in patients with OCD.