Acil yardım ambulanslarında iş sağlığı ve güvenliği
Paramedics health and safety in emergency ambulances
- Tez No: 547633
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REŞİT ERÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ambulans, Trafik Kazası, Emniyet Kemeri, Ambulance, Traffic accident, Safety belt
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Günümüzde 112 olarak bilinen Acil Sağlık Hizmetlerinde zorlu koşullar altında çalışan personel, enfeksiyon riskleri, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, şiddet ve stres gibi risklere maruz kalmaktadır. Aynı zamanda trafik kazası yaşanması, olasılığı yüksek risklerden biridir. Çalışan personel, hasta veya yaralının ambulans ile seyir halindeyken kaza geçirmesi, özellikle hasta veya yaralı için ikinci bir travma yaratmaktadır. Ambulansta bulunanların emniyet kemeri kullanması zorunludur. Fakat uygulamada eksiklikler olduğu görülmektedir. Emniyet kemeri Gustave Liebau tarafından 1903 yılında icat edilmiştir ama kullanımının zorunlu hale getirilmesi hekimler sayesinde olmuştur. Son dönemde uygulanmaya başlanan emniyet kemeri uyarı ikaz sisteminin insanlar üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmektedir. Emniyet kemeri uyarı ikaz sisteminin ambulans ön ve arka kabinde bulunan tüm koltuklara uygulanması çalışanları motive ve teşvik edecektir. Son 11 yılda ambulanslar 7 bin kazaya karışmış ve 135 kişi yaşamını yitirmiştir. Kazayı önlemek mümkün olmasa da kaza anında yaşanacak travma seviyesinin düşürülmesi için emniyet kemeri kullanımı çok önemlidir. Bu çalışmada Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan personelin emniyet kemeri kullanımı ile ilgili değerlendirmeler yapılmış, çözüm önerileri sunulmuştur. Ambulanslarda bulunan tüm koltuklarda emniyet kemeri uyarı ikaz sisteminin uygulanması çalışanları, hasta ve yaralıları emniyet kemeri kullanımına teşvik edeceği düşüncesi üzerinde durulmuştur. Trafik kazalarının yaratabileceği travma seviyesinin düşürülmesi için emniyet kemeri kullanımı açışından gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Personnel of 112 emergency ambulances are exposed to infection risks, musculoskeletal disorders, violence and stress due to their tight working condition. Those personnel are vulnerable and carrying a potential risk of involving in a car accident while they enroute to an emergency call. So that, all are subjected to fasten their seat belts, but there are shortcomings in practicing that. Employee personnel, patient or injured person having an accident while driving in the ambulance creates a second trauma, especially for the patient or the injured. The seat belt was invented by in 1903, and fastening the seat belt was forced by the doctors. 'Fasten seat belt' signs and alarms do make a huge impact on getting it on by the applicants and they apply, and the personnel is getting motivated and market hem obey the rules. The ambulances are enroute have involved 7.000 incidents and 135 lives have lost last 11 years. Data shows that it is crucial and vital to fasten seat belt while carrying out an emergency call. In this study, the assessment of the use of seat belt personnel in emergency health services, solution suggestions are presented. It has been emphasized that 'fasten seat belt' signs and alarms encourage the personnel and patient to take care of their safety. The necessary work should be done for the use of seat belt so that neither potential patient nor personnel would end up suffering from accidental trauma.