Ambulans acil yardım çalışanlarının çalışma ortamındaki iş sağlığı ve güvenliğinin incelenmesi
Examination of occupational health and safety of ambulance emergency aid workers in the working environment
- Tez No: 851993
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAKILÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Ambulans, Acil Sağlık Hizmetleri, Tehlike, Risk, ĠĢ Güvenliği, Ambulance, Emergency Medical Services, Danger, Risk, Work safety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Dünyada acil sağlık hizmetlerinin önemi ve yeri günümüz şartlarında önem kazanmaya devam etmektedir. Acil sağlık hizmetleri kapsamlı ve detaylı düşünüldüğünde, en doğru müdahaleyi en hızlı şekilde ihtiyacı olan hasta veya yaralıya ulaştırmak amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmalar ve geliştirmeler bu amaç doğrultusunda daha da önem kazanmaktadır. Acil sağlık hizmetleri denilince rutin hayatın akışını bozan durumlara müdahale gerektirdiğinde, olay yerine yani sıcak alana en güvenilir şartlarda ulaşıp en doğru tekniklerle tıbbi müdahale ve ilk yardımı başlatmak için kurulmuş ve geliştirilmiş bir sistem akla gelmektedir. Bu sistem doğrultusunda sistemin çalışma şartlarına uyum sağlayabilen çalışan personel ve ekipmanlar büyük öneme sahiptir. Özellikle dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm insanların psikolojik, fiziksel, biyolojik olarak yıprandığı açıkça ortadadır. Çalışan sağlık personellerinin bu yüksek riskli zorlu sürece, güven içinde ve motive olarak dahil olabilmeleri için alınabilecek önlemler, geliştirilebilir kriterler üzerinde çalışılıp öneriler sunulmaya çalışılacaktır. Bu çalışmada, çalışma alanları, fiziki ve ruhsal koşullar bir bütün olarak değerlendirildiğinde iyileştirilebilir, sağlanabilir ve sürdürülebilir durumları ele almak, çalışan personellerin maksimum güvenlikte çalışma şartları sağlamak, iş kazalarının ve meslek hastalıkları risklerinin minimum düzeye indirgemek için çalışmalar yapılması istenilmiştir. Ambulanslarda acil sağlık hizmetlerini hem sağlık çalışanları hem de hasta ve yaralı açısından daha güvenli hale getirebilmek hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The importance and place of emergency health services in the world continues to gain importance in today's conditions. When emergency health services are considered comprehensively and in detail, the aim is to deliver the most accurate intervention to the patient or injured person in need as quickly as possible. Research and development are becoming more important for this purpose. When emergency health services are mentioned, what comes to mind is a system established and developed to reach the scene of the incident, that is, the hot area, under the most reliable conditions and initiate medical intervention and first aid with the most accurate techniques, when situations that disrupt the flow of routine life require intervention. In line with this system, personnel and equipment that can adapt to the operating conditions of the system are of great importance. It is clear that all people, especially healthcare workers, are worn out psychologically, physically and biologically, especially during the pandemic that has affected the world. Precautions that can be taken and improvable criteria will be studied and suggestions will be made to ensure that working healthcare personnel can safely and motivatedly participate in this high-risk challenging process. In this study, when the work areas, physical and mental conditions are evaluated as a whole, it is requested to carry out studies to address improveable, achievable and sustainable situations, to provide maximum safety working conditions for the working personnel, and to minimize the risks of work accidents and occupational diseases. Ambulances aim to make emergency healthcare services safer for both healthcare workers and patients and injured people.