Üniversite öğrencilerinin çocuk istismar ve ihmaline yönelik farkındalıkları
The awareness on child abuse and neglect among university students
  1. Tez No: 547639
  2. Yazar: MUHAMMED HÜSAMEDDİN KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencisi, çocuk, ihmal ve istismar, university student, child, neglect, abuse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Dünyada ve ülkemizde çocuklara yönelik ihmal ve istismar önemli ölçüde giderek artmaktadır. Sağlık çalışanlarının çocuk istismarı ve ihmal hakkında farkındalıklarının artırılması ile çocuk istismar ve ihmalinin azalacağı bilinmektedir. Bu nedenle araştırma geleceğin sağlık profesyoneli olacak üniversite öğrencilerinde çocuk istismar ve ihmaline yönelik farkındalıklarını belirlemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde EkimAralık 2018 tarihleri arasında etik kurul ve kurum izni alınarak yapıldı. Araştırmanın evrenini üniversitede öğenim gören ve araştırma kriterlerine uyan 2182 öğrenci, örneklemi ise araştırmaya katılmayı kabul eden ve araştırmanın yapıldığı tarihlerde okula devam eden 1244 öğrenci oluşturdu. Örneklem seçimine gidilmedi. Veriler, kişisel bilgi formu, çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerinin tanılanmasına yönelik ölçek formu ile toplandı. Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan 12 sorudan oluşan öğrencilerin sosyo-demogrofik özellikleri (cinsiyet, medeni durum, yaş, öğrenim durum v.b.) ve çocuk istismarı ile ilgili bilgileri içeren soru formu ile Uysal tarafından geliştirilen (1998), 67 sorudan ve 6 alt ölçekten oluşan Çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerinin tanılanmasına yönelik ölçek kullanıldı. Ölçekten alınan en düşük puan 67 en yüksek puan 335 dir. Çalışmadan elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 16 programı kullanıldı. Araştırmaya katılanların çoğunluğunun kadın, tamamına yakınının bekar ve 18-24 yaş arasında olduğu, %26.9'nun üniversite eğitimi süresince çocuk istismarı ve ihmali konusunda eğitim/ bilgi aldığı, %21.2'sinin konuya ilişkin seminere/ konferansa katıldığı, yarısının kendisinin bu konuda kısmen yeterli bulduğunu ifade ettiği belirlendi. Ölçekten alınan toplam puan ortalaması 3.57±0.32 puan idi. Katılımcıların okudukları bölüme göre çocuk istismar ve ihmalinin belirti ve risklerini tanılama konusunda bilgi düzeyine ilişkin ölçek bilgi toplam puan ortalamalarının 3.46±0.32 ile 3.63±0.30 aralığında değiştiği, ölçekten en yüksek puan ortalamasını Sosyal Hizmet bölümünde okuyan öğrenciler alırken, en düşük puan ortalamasını ise Ergoterapi bölümünde okuyan öğrencilerin aldığı belirlendi. Katılımcılardan yaşamı boyunca herhangi bir çocuk istismarı ve ihmali vakası ile karşılaşanların karşılaşmayanlara göre, konu ile ilgili eğitim alanların almayanlara göre ölçek toplam puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlendi. 4.sınıfta okuyan öğrencilerin, birinci sınıfta okuyan öğrencilere göre ölçeğin toplam puan ve alt ölçek puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç olarak öğrencilerin üniversite eğitimi süresince ders içeriklerine çocuk ihmal ve istismarı ile ilgili konuların dâhil edilmesiyle farkındalıklarının arttırılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Neglect and abuse of children in the world and in Turkey is increasing considerably. It is known that increasing the awareness of health workers about child abuse and neglect will reduce these phenomena. This study aimed to determine the awareness on child abuse and neglect among university students who are health professional candidates. The study was conducted at Biruni University, Faculty of Health Sciences between October and December 2018 after the consent of the ethics committee and the institution had been obtained. The population of the study consisted of 2182 students who were enrolled at Biruni University and met the inclusion criteria. The sample comprised of 1244 students who agreed to participate and were still studying during the research. No sample selection method was applied. Data were collected using an information form and the scale designed to identify symptoms and risks of child abuse and neglect. The information form prepared by the researcher consisted of 12 questions including the socio-demographic characteristics of the participants (gender, marital status, age, education, etc.) and the information on child abuse.“The Scale for the Identification of Symptoms and Risks of Child Abuse and Neglect”was developed by Uysal (1998). This Likert-type scale consisted of 67 questions and six subscales. Statistical analyses were made using Statistical Package for Social Sciences for Windows 16.0 program. Majority of the participants were female. Almost all the participants were single and were between 18-24 years of age. Of the participants, 26.9% reported that they had received education/information about child abuse and neglect during their university education, 21.2% had participated in seminars/conferences, and half of them thought they were partly sufficient in this regard. The mean score of the scale was 3.57±0.32. The mean score of the scale for the participants' knowledge level about the symptoms and risks of child abuse and neglect changed depending on their departments, and it was between 3.46±0.32 and 3.63±0.30. The students enrolled in the department of Social Services had the highest mean score, while those enrolled in the department of Ergotherapy (Occupational Therapy) had the lowest. The mean scores of the participants who had encountered child abuse and neglect and those who had received education about it were statistically higher than those who had not encountered child abuse and neglect and those who had not received education about it. In examining the scores of the students based on their grades, the mean scores of the scale and its subscales of the fourth-graders were significantly higher than those of the firstgraders. In conclusion, it is thought that students' awareness can be increased by including the subjects related to child neglect and abuse in the content of the course during their education.