Obez bireylerde ortalama platelet volümü, nötrofil/lenfosit oranı ve platelet/lenfosit oranlarının vücut yağ oranı ile ilişkisi
The relationship between average platelet volume, neutrophil / lymphocyte rate and platelet / lymphocid rate with body fat rati̇o in obez individuals
  1. Tez No: 547699
  2. Yazar: CİHAD DELİBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ERSİN ŞİMŞEK, UZMAN MÜJGAN KAYA TUNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: MPV, NLO, PLO, Obezite, PBF, MPV, NLO, PLO, obesity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Obezite polikliniğine ve Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda ortalama trombosit volümü (MPV), nötrofil lenfosit oranı (NLO) ve platelet lenfosit oranı (PLO)'nın vücut yağ oranı (PBF) ile ilişkisini değerlendirmekdir. Araştırılan ilişkinin amacı birinci basamakta alınan koruyucu önlemlere, başlanan medikasyona ve bir üst basamağa sevk zincirine olan etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki araştırmamıza obezite polikliniğine ve aile hekimliği polikliniğine başvurmuş 183 hasta dâhil edilmiştir. Hastalarımızın sosyodemografik verileri çalışmacı tarafından yüzyüze görüşülerek elde edilmiş, laboratuvar verileri hastane veri tabanından belirlenerek elde edilmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda NLO, PLO ve MPV'nin vücut yağ oranı ile anlamlı ilişki saptanmamıştır (Sırasıyla; p=0,234, p=0,626, p=0,309). Tüm gruplar ele alındığında PLO ile BKİ arasında zayıf anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,043). Kadın ve erkekler için bu iki parametrenin korelasyonlarına bakıldığında; erkeklerde her iki parametrenin de platelet lenfosit oranı ile anlamlı bir ilişki göstermediği ancak kadınlarda beden kitle indeksi ve vücut yağ oranı ile platelet lenfosit oranları arasında negatif yönde anlamlı bir korelasyon mevcuttur (sırasıyla R=0,058; r=-0,228;p=0,011vs R=0,047; r=-0,219; p=0015). Çalışma grubunda NLO ile BKİ arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Çalışma grubunda PLO ile BKİ ve vücut yağ oranı arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (Sırasıyla p=0,618 vs p=0,598). Ancak erkek katılımcılarda PLO ile BKİ arasından PLO ile BKİ arasında anlamlı ilişki mevcutken, PLO ile vücut yağ oranı arasında anlamlı ilişki saptanmıştır (p=0,033 vs p>0,05). Sonuç: Aile hekimliğinin günlük kullanılan hemogram (MPV, NLO, PLO) parametrelerinin obezitede enflamatuar süreçleri değerlendirmede yeterli bir yöntem olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study our aim is to evaluate the relationship between the obesity patient's MPV, NLO, PLO with body fat percenthage. We try to determine is this relation affect on protective measures in primary care medicine, starting medication, reffering to higher outhority Material and method: In our cross-sectional and descriptive study, 180 patients who applied to obesity clinic and family medicine outpatient clinic were included. Sociodemographic data of our patients were obtained by face-to-face interviews by laboratory personnel data were obtained from the hospital database. Observations: However, there was a significant relationship between PLO and BKİ between PLO and BKİ in male participants, whereas there was a significant relationship between PLO and body fat (p = 0.033 vs p> 0.05). When all groups were considered, there was a weak correlation between PLO and BKİ (p = 0.043). Correlations between these two parameters for women and men; There was no significant correlation between platelet lymphocyte ratio and male body mass index and body fat ratio and platelet lymphocyte ratio in men (0.047; r = -0.219; p = 0015). There was no significant relationship between NLO and BKİ in the study group (p> 0.05). There was no significant relation between PLO and BKİ and body fat ratio in the study group (p = 0.618 vs p = 0.598, respectively). However, there was a significant relationship between PLO and BKİ between PLO and BKİ in male participants, whereas there was a significant relationship between PLO and body fat (p = 0.033 vs p> 0.05). Results: Hemogram (MPV, NLO, PLO) parameters of daily use of family medicine were not sufficient to evaluate the inflammatory processes in obesity.