Gebelerde pasif sigara içiciliği ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of passive smoking and affecting factors in pregnant women
- Tez No: 547701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: gebe, pasif içicilik, sigara, çevresel tütün maruziyeti, pregnant, passive smoking, cigaret, environmental tobacco exposure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Pasif sigara içiciliği maternal,fetal ve neonatal açıdan ciddi risk oluşturmaktadır. Çalışmamızda gebelerde pasif sigara içiciliği ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı tipteki çalışmamız 05.11.2018 –05.01.2019 tarihleri arasında S.B.Ü. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Gebe Polikliniğine başvuran 290 gebe ile yürütülmüş ve yüzyüze görüşme tekniği uygulanmıştır. Çalışma veri toplama formu 3 bölümden oluşmaktadır. Sosyodemografik bilgiler; gebeliğe ait bilgiler ve pasif sigara içiciliği ile ilgili bilgiler sorgulanmıştır. Pasif sigara içiciliği ile ilgili sorgulanan değişkenler gebenin sigara maruziyeti olup olmadığı, kim tarafından maruz kaldığı, sigaranın zararlarını bilme durumu ve pasif sigara içiciliği hakkında bilgi düzeyinin belirlenmesine yönelik sorulardan oluşmaktaydı. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 28,27±5,43 olan 18-44 yaş arası kadınlar katılmıştır. Katılımcı kadınların ortanca gebelik haftaları 26 (min:5-max:41) haftadır. Katılanların 146'sı (%50,34) sigaraya sürekli maruz kalırken 31'i (%10,69) bazen maruz kalmaktadır. Katılımcıların %83'ü evde %65,97 eşi nedeniylesigaraya maruz kalmaktadır. 145 kişinin (%50) evinde sigara içilmezken 131 kişinin (%45,17) evinde bazı odalarda sigara içilmektedir. Katılımcıların 265'i (%91,38) sigaranın etkilerini bilmektedir. 154'ü (%53,10) pasif sigara içiciliğinin ne olduğunu bilmektedir. 173'ü (%59,66) pasif sigara içiciliğinin etkilerini bilmektedir. 88 kadın (%30,34) pasif sigara içiciliği için bilgilendirilmiştir. Sonuç: Gebelerde pasif sigara içiciliği oranı %50,34 bulunmuştur. Buna neden olan faktörler; gebelerin ve eşlerinin iş buldukça veya özel sektörde çalışıyor olması, evde fazladan kalan birinin olması, sigaradan rahatsız olmama, sigara dumanına evde ve eş dâhil evde yaşayan diğer kişiler tarafından maruz kalma, sigara için ev kurallarının olmaması veya esnek olması, evde yaşayan kişi sayısının fazla olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Passive smoking poses a serious risk for maternal, fetal and neonatal. In our study, it was aimed to determine passive smoking and affecting factors in pregnant women. MaterialsandMethods: Our cross-sectional, descriptive study was carried out with 290 pregnant women who applied to Kartal Dr. Lütfi Kırdar Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between 05.11.2018 and 05.01.2019 and applied face-to-face interview technique. The study data collection form consists of 3 parts. Information about sociodemographic information, information about pregnancy and passive smoking were questioned. The variables that were questioned about passive smoking consisted of questions about whether there was a smoking exposure, who was exposed to it, who knew about the harms of smoking and the level of knowledge about passive smoking. Results: The study included women between the ages of 18-44 with a meanage of 28,27 ± 5,43. The median gestational weeks of participating women are 26 (min: 5-max: 41) weeks. Of the participants, 146 (50.34%) were exposed to cigarette smoking and 31 (10.69%) were sometimes exposed. 83% of the participants are exposed to smoking at home, 65.97% due to his wife.145 people (50%) were non-smokers in their homes, 131 people (45.17%) were smoking in their rooms. 265 (91.38%) of the participants know the effects of smoking. 154 (53,10%) know what passive smoking is. 173 (59.66%) know the effects of passive smoking. 88 women (30.34%) were informed about passive smoking. Conclusion: Passive smoking rate was 50.34% in pregnant women. Factors causing this; pregnant women and their spouses having jobs or working in the private sector, being an extra person at home, not being disturbed by smoking, exposure to cigarette smoke by other people living in the house and at home, including the absence of house rules for smoking, being flexible or having more people living in the house.