Arap dilinde fâ edatı ve kullanımı
Fâ preposition in Arab language and its usage
  1. Tez No: 547816
  2. Yazar: GALİP YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KESKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Edat, Harf, Conjunction, Letter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma Arap dilinde fâ'nın farklı kullanımlarının anlam üzerindeki etkisi, fesahat ve belagatteki yerini konu edinmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'in ve İslam dini alanındaki kaynakların birçoğunun Arap dilinde kaleme alınmış olması Müslümanları ve İslam dinini araştırmak isteyen diğer insanları Arapçayı öğrenmeye sevk etmiştir. Dilin doğru anlaşılmasında ve güzel bir şekilde ifade edilebilmesinde edat, bağlaç ve ekler önemli bir yere sahiptir. Arapçada edatlar içerisinde vâv'dan sonra en çok fâ edatı farklı kullanıma sahiptir. Tezimizde fâ'nın farklı kullanımlarını Arap dili temel eserlerinden yararlanarak ve örnekler üzerinden açıklayarak bu edatın tüm yönleriyle doğru bir şekilde anlaşılmasını amaçlıyoruz. Böylece tezimizin Arap dili alanında yapılan çalışmalara bir nebze katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Tezimiz iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Arap dilinde kelimenin tanımı ve çeşitlerine değindik. İkinci bölümde öncelikle fâ'nın tanımına ve kapsamı çerçevesinde ses, sarf ve nahiv ilmindeki kullanımlarına yer verdik. Sonrasında ise fâ'nın Arap dilindeki on iki farklı kullanımını başlıklar halinde ele aldık. Başlıkları sıralarken fâ'nın yaygın kullanımlarına öncelik verdik. Sonuç bölümünde Arap dilinde fâ'nın kullanımı konulu tezimizle alakalı Arap dili temel eserlerinde ve diğer tez çalışmalarındaki bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research deals with the impact of different uses of fâ on the meaning, the place of eloquence and fluency in Arabic language. The fact that Qur'an is in Arabic language and many of the sources in Islamic field have been written in Arabic have urged Muslims and people wishing to search about Islam to learn Arabic. The prepositions, conjunctions and adjuncts have an important function on the right understanding and clear expression of the language. The conjunction of fâ is the second mostly used one after vâv among Arabic conjunctions. It is seen that fâ is wrongly or partly translated in some works since it has many meanings and it doesn't have a direct response in Turkish. In our work, we have aimed to provide a clear understanding of the different uses of this conjunction with its all aspects by explaining it from examples and utilizing from basic Arabic language works. We hope to contribute to the works on the field of Arabic language by this way. Our study consists of two main parts. We have mentioned about the definition and sorts of the word in Arabic language in the first part. In the second part, firstly the definition fâ and its uses in terms of sound, grammar and syntax and then twelve different uses of fâ in topics are handled. We have given priority to common uses of fâ while classifying the topics. In the conclusion part, the findings on the use of fâ in Arabic language in the other theses and basic Arabic works related to our work have been evaluated.