Teknoloji, e-devlet ve kamu yönetimi
Technology, e-government and puclic administration
- Tez No: 547863
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALPAY DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Teknolojinin; gündelik hayatın her yanını sarması ve toplumu her yönüyle kuşatması, evrensel olarak kabul edilmesine ve hiç sorgulanmamasına yol açmaktadır. Epistemik bir şiddet yaratarak, farklı düşüncelere kapıyı kapatmaktadır. Bu durum; teknolojinin herşeyi hammadde olarak ifşa etmesini mümkün kılan teknolojik açığa çıkarma durumunu meşrulaştırarak; modern iktidarı, denetim ve gözetimi, emek sömürüsünü gizleyen bir teknolojik üst söylem ortaya çıkarmaktadır. Teknolojik üst söylem, kamu yönetiminin modernizasyonu tartışmalarını da şekillendirmektedir. Küreselleşme ve neo-liberal söyleminin etkisiyle kamu yönetimi; zamanının gerisinde kalan, dönüştürülmesi, reforme edilmesi gereken bir olgu olarak ele alınmaktadır. E-devlet ise, enformasyon ve iletişim teknolojileri doğrultusunda kamu yönetimini modernize etmenin temel aracı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda; literatürde e-devlete ilişkin olarak ortaya konan egemen savlar, teknolojik üst söylemin etkisi altında, teknolojinin işlevselci ve araçsalcı bir şekilde ele alınmasının bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada ortaya konulmaya çalışılan temel husus; e-devletin, teknolojik üst söylem bağlamında kamu yönetiminin dönüştürülmesini amaçlayan bir araç olduğudur. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk iki bölümünde, teknolojik üst söylemin kamu yönetimine olan etkisini ortaya koyabilmek adına; teknoloji felsefesi, iktidar, yönetim, kamu yönetimi, denetim ve gözetim olguları; Heidegger, Frankfurt Okulu düşünürleri, Foucault, Arendt başta olmak üzere çeşitli düşünürlerin görüşleri bağlamında incelenmiştir. E-devlet olgusuna ise son bölümde yer verilerek, e-devletin ortaya çıkış nedenleri, toplumsal temelleri ele alınırak, e-devlete ilişkin genel kabuller eleştirel bir şekilde incelenmeye çalışılmış; araçsalcı ve işlevselci bakış açısı bir nebzede olsa kırılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the technology surrounds all aspects of life and society, it causes universal acceptance and never questioning on itself. By creating an epistemic violence, it closes the door to different ideas. This situation has revealed a technological upper-discourse concealing modern power, control and surveillance, labour exploitation, thereby legalising the circumstance of technological revealing that enables exposing everything as a raw material. The technological upper-discourse has forms discussions on modernisation of public administration as well. Public administration is considered as fact state of affairs that falls behind the time and needs to be transformed and reformed by influence of globalisation and neo-liberal discourse. As to e-government, it appears as a basic tool of modernisation of public administration in line with information and communication technologies. Accordingly, prevailing arguments related to e-government setting forth in the literature, appears as an example of tackling technology in accordance with functionalist and instrumentalist approaches under the effect of technological upper-discourse. The main point to be endeavoured to put forward in the study, is that e-government is a tool aiming to remain technological upper-discourse and transform the public administration accordingly. In the first two chapters of the study which consisting of three chapters, states of affairs on philosophy of technology, power, administration, public administration, control and surveillance have been analysed within the context of various philosophers particularly Heidegger, Frankfurt School philosophers, Foucault, Arendt in order to reveal the influence of technological upper-discourse on public administration. Thereby discussing state of affairs on e-government in the last chapter, it is aimed that general acceptances regarding e-government is discussed in accordance with a critical approach and from an alternative point of view to the functionalist and instrumentalist approaches to some extent.
Benzer Tezler
- E-Devlet uygulamaları kapsamında Vedop Projesi, Eğirdir Vergi Dairesinde E-Vdo uygulamasının incelenmesi
A research on E-Vdo application of the Eğirdir Tax Chamber, in the context of E-Government and Vedop Project
NURHAN AKDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2008
Bilim ve TeknolojiDumlupınar Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ŞERAFETTİN SEVİM
- Kamu yönetimi kuramları ve e-devlet olgusu arasında bir inceleme
An examination between the theories of public administration and the e-government case
BURCU YILDIRIM KAPTAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Kamu YönetimiKarabük ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. METİN ÖZKARAL
- Türkiye'de e-belediyecilik uygulamaları ekseninde belediye-vatandaş ilişkisi: Adana Büyükşehir Belediyesi örneği
Municipal-citizen relationship on the axis of e-municipalism practices in Turkey: Adana Metropolitan Municipality example
MELİSA DUT
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Kamu YönetimiKaramanoğlu Mehmetbey ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HAKAN CANDAN
- Küreselleşmenin Türkiye'de kamu yönetimine ve hukuka etkileri
Effects of globalization in Turkey's public administration and law
ALPER TAŞKIRAN
- E-Avrupa sürecindeki bilişim sistemi altyapısının incelenmesi ve bu süreçte aday ülke Türkiye'nin yeri
A Research on information systems in e-Europe and Turkey's position as an EU candidate country
VAHİT BORA
Yüksek Lisans
Türkçe
2003
Bilim ve TeknolojiMarmara Üniversitesiİletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. CEM SEFA SÜTÇÜ