Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme (ATBÖ) yaklaşımının öğrencilerin fen başarıları özdüzenleme derse katılımı ve argüman oluşturma becerileri üzerine etkisi
The effects of argumentation based science learning (ABSL) approach on students' science achievements, self regulation, classroom engagement and argumentation skills
- Tez No: 547867
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİYE SEVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ATBÖ, argüman becerileri, fen başarısı, özdüzenleme, derse katılım, ABSL, argumentation skills, science achievement, self-regulation, class engagement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
Amaç: Çalışmada, Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme (ATBÖ) yaklaşımının 6. Sınıf fen bilimleri dersinin biyoloji, kimya, fizik olmak üzere üç farklı ünitenin öğretiminde kullanılmasının öğrencilerin; fen başarısı, özdüzenleme, derse katılım ve argüman becerileri üzerindeki etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma üç farklı sınıftan 55 altıncı sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Sınıflar iki uygulama bir kontrol grubu olarak rastgele atanmıştır. Uygulama gruplarında broşür yapımı ve rapor yazımı ile desteklenen ATBÖ yaklaşımı kullanılırken, kontrol grubunda mevcut öğretim programı kullanılmıştır. Fen başarı testi, özdüzenleme anketi ve katılım ölçeği ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Uygulamadan sonra öğrencilerin argüman becerilerini tespit etmek için yazılı broşür ve raporlar değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmadan elde edilen son test bulgularına göre; biyoloji ünitesinde ATBÖ'yü broşürle destekleyen uygulama grubunun kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu, ATBÖ'yü raporla destekleyen grup ile kontrol grubu arasında bir farklılık olmadığı; kimya ünitesinde gruplar arasında bir farklılık olmadığı, fizik ünitesinde ise uygulama gruplarının kontrol grubuna göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Özdüzenleme ve katılım puanlarında uygulama ile kontrol grupları arasında uygulama grupları lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Argüman becerilerinin her iki uygulama grubunda da zamanla artış gösterdiği, yine her iki uygulama grubunun da argüman oluşturma becerisi ile akademik başarı arasında ilişki olmadığı görülmüştür. Sonuç: Sonuçlar, ATBÖ yaklaşımını broşürle desteklemenin 6. Sınıf öğrencilerinin biyoloji ünitesindeki akademik başarılarını, ATBÖ yaklaşımını hem broşür ile hem rapor ile desteklemenin fizik ünitesindeki akademik başarılarını artırdığı görülmüştür. Ayrıca ATBÖ'nün özdüzenleme, derse katılım ve argüman becerilerini de desteklediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study aims to determine the effect of using argumentation-based science learning approach (ABSL) on science achievement, self regulation, class engagement and argumentation skills of the 6th grade students in teaching three different units of science lesson including biology, chemistry and physics. Method: The study was conducted with 55 sixth grade students from three different classes. The classes were assigned randomly as two experimental groups and one control group. While ABSL approach supported by brochure production and report writing was used in the experimental groups, the current curriculum was used in the control group. Science achievement test, self-regulation scale and engagement scale were applied as pretest and posttest. Written brochures and reports were evaluated to determine the students' argument skills after the experimental. Findings: According to the posttest results obtained from the study; it was found out that in biology unit, the experimental group supporting ABSL with brochure was more successful than the control group, there was no difference between the group supporting ABSL with report and the control group; in chemistry unit, there was no difference between the groups and in physics unit the experimental groups were more successful than the control group. It was found that there was a significant difference in favor of experimental groups in self-regulation and engagement scores between control and experimental groups. It was observed that the argument skills increased with time in both experimental groups, and there was no correlation between argumentation skills and academic achievement in both experimental groups. Results: The results showed that ABSL approach supported by brochure increased 6th grade students' academic achievement in biology unit, and ABSL approach supported by both brochure and report increased their academic achievement in physics unit. Furthermore, it was seen that ABSL contributed self-regulation, class engagemenet and argumentation skills.