Argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımının (ATBÖ) öğrencilerin fen başarıları, argüman oluşturma becerileri ve bireysel gelişimleri üzerine etkisi
The impacts of argument-based inquiry (ABI) approach on students' science achievements, argument skill and personal development
- Tez No: 366631
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜNEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, fen eğitimi, argümantasyon tabanlı bilim öğrenme, kişisel gelişim, özgüven, kendini ifade etme, Argumentation, science education, argument-based inquiry, personal development, self- expression, self confidence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme Yaklaşımı (ATBÖ) uygulamalarının öğrencilerin fen başarıları ve yazılı argüman oluşturma becerilerini nasıl etkilediği, yaklaşımın öğrencilerin öğrenmeleri, bireysel gelişimleri üzerine etkisinin öğrenci ve öğretmen gözünden değerlendirilmesini incelemektir. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, amaçsal örnekleme yöntemi ile seçilen Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan bir il merkezindeki ortaokulda öğrenim gören toplam 39 öğrenci ve bu öğrencilerin fen bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada aynı öğrencilerin 7. sınıf ve 8. sınıf uygulamalarına yer verilmiştir. Araştırmada rastgele olarak bir uygulama ve bir kontrol grubu seçilmiştir. Veriler; ünite tabanlı fen başarı testi, ATBÖ raporu, ATBÖ rapor değerlendirme rubriği, yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem yolu ile elde edilmiştir. Araştırmanın sonunda öğretmen ve uygulama grubundan 10 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde ortalama, frekans ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ise yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanan nitel veriler temalar ve alt temalar oluşturularak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, ATBÖ yaklaşımının öğrencilerin ünite tabanlı fen başarılarının istatistiksel anlamlı düzeyde artmasına, yazılı argüman oluşturma becerilerinin gelişmesine ve öğrencilerin bireysel özelliklerinin (özgüven, kendini ifade edebilme, iletişim kurma) olumlu yönde değişmesine kakı sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the impact of implementing Argument Based Inquiry (ABI) Approach on students' science achievements, argumentation skills and personal development from students' and teacher's perspectives. In the research, explanatory design within mixed methods has been implemented. The study involved 7th and 8th grade students and their science teacher from northeast of Turkey. A total of 39 students participated in this study were randomly assigned to the comparison and treatment groups. As data collection tools science achievement test, ABI activity reports, rubric for ABI reports, semi-structured interviews from students and teacher and classroom observations were used in the research. While science achievement tests were implemented at the begging and the end of the unit, the semi-structured interviews were conducted upon completion of the unit with teacher and 10 students in the treatment group. The quantitative data were analyzed by conducting mean, frequency analyses and Mann Whitney U Test. The qualitative data were analyzed through themes and sub-themes that were identified in interview. Further, students' ABI reports coded through text analyses then transformed into numerical data. The results revealed that the ABI approach had significant impact on treatment group students' conceptual understanding of science when it is compared to those in the comparison group. Further, the analyses of the ABI reports yielded that students' ability to generate high quality arguments improved over the implementation period. Finally, students and teacher interviews pointed out that ABI approach scaffold students self-expression and confidence as well as their motivations toward science and learning science.