Siyasal hayatta kadın ve Ak Parti kadın milletvekilleri
Women in political life and the Ak Party women representatives
  1. Tez No: 547872
  2. Yazar: BURCU YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Kadın, AK Parti Kadın Milletvekilleri, Political Participation, Woman, Ak Party Women Representatives
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Türkiye'de kadınların siyasal katılımına yasal bir engel bulunmamasına rağmen, ataerkil toplumsal ve siyasal yapı kadınların eksik temsiline sebep olmaktadır. Kadınların siyasete parlamento üyeleri olarak katılmalarının, kadınların güçlenmesi ve ataerkil yapılarla mücadeleleri açısından önemi göz önüne alınarak, bu tez 2002 yılından beri iktidarda olan bir siyasi partinin bir parçası olan AK Parti kadın milletvekillerini analiz etmeyi amaçlamıştır. Bu nedenle, milletvekilleriyle mülakatlar yapılmış; vekillerin yerel ve ulusal medyadaki görünürlükleri, verdikleri röportajlar ve TBMM konuşmaları incelenmiştir. Böylece vekillerin siyasi yaşamdaki konumları ve siyasi katılım biçimleri derinlemesine irdelenmiştir. Sonuç olarak, AK Partili kadın milletvekillerinin siyasette önemli ama sınırlı bir güçleri olduğu gözlenmiştir. Her ne kadar parlamentoya girişleriyle dindar ve muhafazakâr kadınların siyasetteki görünürlüğü artsa da, vekiller siyasete kadın olarak katılmanın doğurduğu birçok güçlüğün varlığına işaret etmişlerdir. Bu güçlükleri aşmak için aile ve toplumsal çevrenin desteğinin, eğitim ve kariyerin, ekonomik gücün, siyasete özel bir ilgi duyup kararlılık göstermenin ve siyasi liderin inisiyatifinin öneminin altını çizmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Although there is no legal barrier to women's political participation in Turkey, the patriarchal social and political structure causes womens under-representation in politics. Given the importance of women's participation in politics as members of parliaments in order to empower women and struggle with patriarchal structures, this thesis aimed to analyze the Ak Party's women representatives, who have been a part of the political party in power since 2002. For this purpose, individual interviews were conducted; their media appearances, interviews and speeches at the The Grand National Assembly of Turkey were examined. And their positions in political life and the ways of their political participations were deeply scrutinized. To conclude, it has been observed that Ak Party women representatives have a significant but limited power in politics. Although the pious and conservative women's visibility has been increased thanks to women's entrance into the parliament, they also underlined many difficulties in political participation. In order to eliminate these difficulties they have underlined the importance of the support of family and social milieu, education and career, economic power, special interest and perseverance for making politics as well as the initiative of the party leader.