İstanbul Bölgesi'nde yeme bağımlılığı ile kişisel iyi oluş ilişkisinin incelenmesi
Examination of food addiction and personal well-being in İstanbul Region
  1. Tez No: 547954
  2. Yazar: ÖZGE BEDİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BOZBUĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme bağımlılığı, kişisel iyi oluş, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası, İstanbul, Eating addiction, personal well being, Turkey Addiction and Mental Health Map, İstanbul
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Projesi kapsamında yapılan bu araştırmada, İstanbul bölgesindeki bireylerde yeme bağımlılık düzeyinin belirlenmesi, yeme bağımlılığı ile kişisel iyi oluş arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu maç doğrultusunda İstanbul'da yaşayan 1995 kişiye anket uygulanmıştır. Uygulanan veri toplama aracında bağımlılık yükü formu ile kişisel iyi oluş ölçeği yer almaktadır. Verilerin analizinde SPSS 21.00 kullanılmış olup, betimleyici istatistikler ile birlikte regresyon ve ANOVA analizlerine yer evrilmiştir. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre eğitim düzeyi, yaş ve kişisel iyi oluş yeme bağımlılığını azaltmaktadır. Bununla birlikte yeme bağımlılığı üzerinde en yüksek etkiye sahip değişken kişisel iyi oluştur. Diğer taraftan yapılan varyans analizine göre kişisel iyi oluş, yeme bağımlılığı düzeyine göre farklılaşmaktadır. Buna göre yeme bağımlılığı olmayan ve düşük düzeyde yeme bağımlılığına sahip olan katılımcıların kişisel iyi oluş düzeyleri, yüksek yeme bağımlılığına sahip olanlardan anlamlı bir şekilde yüksektir. Elde edilen bu bulgular kişisel iyi oluşun yeme bağımlılığı için koruyucu bir faktör olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study which is created in Addiction and Mental Health Map of Turkey Project, determining the level of eating addiction in individuals in the İstanbul Region and to reveal the effect of personal well being on eating addiction is aimed. In the direction of this match, 1995 people living in İstanbul were surveyed. The data collection tool includes the addiction load form and the personal well-being scale. SPSS 21.00 was used to analyze the data and regression and ANOVA analyzes were performed with descriptive statistics. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the study, the level of education, age and personal well-being decrease the eating addiction. However, personal well-being creates the highest effect on eating addiction. On the other hand, according to variance analysis, personal well-being varies according to the level of eating addiction. Accordingly, the level of personal well-being of the participants without eating dependence and low level of eating addiction was significantly higher than those with high eating dependence. These findings suggest that personal well-being is a protective factor for eating addiction.