Yunanistan belgelerine göre Selanik'ten İzmir'e göçler (1923 - 1925)
Migrations from thessaloniki to İzmir according to Greek documents (1923 - 1925)
  1. Tez No: 548026
  2. Yazar: GAMZIE CHATİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAMİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Selanik, Lozan Antlaşması, Mübadele, Yunan Basını, Thessaloniki, Treaty of Lausanne, Exchange, Greek Press
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Lozan'da, biri 30 Ocak 1923 tarihinde olmak üzere Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan“Türk - Yunan Nüfus Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Protokol”ile, diğeri 23 Temmuz 1923 tarihinde olan, daha geniş kapsamlı Barış Antlaşması imzalanmıştır. Bu çalışmanın odağında sadece İstanbul, Bozcaada ve Gökçeada dışında Türkiye topraklarında yaşayan Rum - Orthodoks Türk uyrukları ve Batı Trakya dışındaki Yunanistan topraklarında yaşayan Müslüman Yunan uyruklarının zorunlu mübadelesine değinilmiştir. Bu çalışmada, Selanik'ten İzmir'e gönderilen göçmenlerin taşınması, yerleştirilmesi ve gittikleri ülkeye uyum sağlamaları konu alınmıştır. Birinci bölümde, Nüfus Mübadelesi'nden önce Selanik'te yerleşmiş olan Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler'in yaşadıkları bölgeler, meslekleri ve yaşam tarzları konu alınmıştır. İkinci bölümde, Balkan Savaşları ile Selanik'in Yunanistan'a verilmesi ve böylelikle daha Mübadele başlamadan birçok insanın özellikle İzmir ve İstanbul'a doğru göç etmeye başlaması ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, Mübadele konusu araştırılmış ve göç sırasında göçmenlerin yaşadığı sıkıntılar, hastalıklar, yerleştirilmeleri ve yeni taşındıkları ülkeye katkıları incelenmiştir. Son bölümde, Yunan Basınında Lozan ve Mübadele konusu ,incelenmiştir ve belgelerle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
İn Lausanne, one of the“Convention[s] and Protocol[s] Relating to the Greek - Turkish Population Exchange”was signed between Turkey and Greece on January 30, 1923, the other, more comprehensive Peace Treaty was ratified on July 23, 1923. This study also deals with subjects concerning the forced exchange of Greek - Orthodox Turkish nationalities living on Turkish grounds, except for Istanbul, Bozcaada and Gokceada, with Muslim Greek nationalities which live in Greek lands, except the Western Thrace part of Greece. The study focuses on the relocation, placement and adaptation to the new country of the migrants who were sent from Thessaloniki to Izmir. The first part of this thesis is about the regions, jobs and lifestyles of Muslims, Christians and Jews who settled in Thessaloniki long before the Population Exchange. The second part discusses the fact that Thessaloniki was given to Greece due to the Balkan Wars and that hence many people had started migrating to Izmir and Istanbul before the Exchange even started. The third part represents a research about the Exchange, the problems of migrants during the process of their immigration, the diseases they suffered, their placement and contributions to the country they newly moved to. In the last part of this thesis, Lausanne and the Exchange, as they were treated in the Greek press, are examined and illustrated with the help of respective documents.