Toraks BT dansitometrinin interstisiyel akciğer hastalıklarında değerlendirilmesi
The evaluation of lung CT densitometry in interstitial lung diseases
  1. Tez No: 548045
  2. Yazar: YILDIZ ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N.ÇAGATAY ÇİMŞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnterstisyel akciğer hastalıkları, toraks BT dansitometri, solunum fonksiyon testi, Interstitial lung diseases, thorax CT densitometry, pulmonary function test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda interstisyel akciğer hastalıklarında patern farklılığına bakılmaksızın akciğer parankimdeki dansite değişikliğini toraks BT dansitometri programı ile değerlendirilmesi, solunum fonksiyon testleri ve görsel BT özellikleriyle olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif olan çalışmamıza İPF,sistemik skleroz,RA tanıları olan SFT ile toraks BT leri arasında en fazla 1 ay süre bulunan 69 hasta alındı.Bu hastaların SFT de FVC,DLCO,TLC değerleri ve bunların % Pred oranları alındı.Hastalığın şiddetini ve yaygınlığını semikantitatif değerlendirmede buzlu cam dansitesi,fibrozis ve balpeteği özelliklerine göre ayrı ayrı skorlama yapıldı.Kantitatif değerlendirme toraks BT dansitometri programıyla akciğer hacmi,ortalama akciğer dansitesi (MLD),yüksek attenüasyon oranı (%HAA),85.persentildeki HU değeri (85th perc),maksimum yarısındaki tam genişlik (FWHM) değerleri ölçüldü.Herbir vokseldeki attenue HU değerlerine göre elde edilen histogram eğrisinde basıklık (kurtosis),çarpıklık (skewness) görsel olarak yorumlanması yapıldı.Dansitometri ile elde edilen ölçümlerin SFT ve semikantitatif skorlamayla olan ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 69 hastanın 46 sında interstisyel akciğer hastalığı bulunmaktaydı ve kontrol grubu olan 23 ünde (7 Scl,16 RA) akciğer parankimi normaldi.Çalışmamızda İAH olanlarda tüm dansitometri değerleri kontrol grubuna göre belirgin yüksekti.İAH olanlarda ortalama değerleri MLD :-756, 85th perc :-627 %HAA500:9,97 ve FWHM:200 bulunurken kontrol grubunda ortalama değerleri MLD :-825, 85th perc :-750 %HAA500:4,5 ve FWHM:164 bulunmuştur. Pulmoner fibrozis şiddetini göstermede %Pred DLCO değeri 70 belirlendiğinde,MLD eşik değeri -760 ile duyarlılık %50,özgüllük %81 , %HAA500 değeri 7,3 ile duyarlılık %65,özgüllük %81 ,85 th perc değeri -660 ile duyarlılık %62,özgüllük %81 bulunmuştur. Dansitometri parametrelerinin semikantitatif skorlamada en iyi korrelasyonu fibrozisle gösterdiği saptandı ayrıca alt parametrelerden en kuvvetli ilişki %HAA500 ile bulunmuştur. Dansitometri parametrelerinin SFT ile negatif orta kuvvette ilişki gösterdiği saptanmıştır. Histogram eğrisi görsel olarak değerlendirildiğinde, fibrosizin yaygınlığı ve şiddeti arttıkça kurtosisin ve skewnessin belirgin derecede azaldığı ve skewnessin sağa kaydığı saptanmıştır. Pulmoner arter çapının 29 mm üzerindeki hastalarda fibrozis skorunun ve dansitometri parametrelerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç:Toraks BT dansitometri, interstisyel akciğer hastalığının yaygınlığını ve şiddetini belirlemede kullanılabilir. Dansitometri değerleri ile SFT arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: In our study,it was aimed to evaluate lung density by thorax CT densitometry program,and to investigate the relationship between changes in density in lung parenchyma, pulmonary function tests and visual CT features regardless of patern difference in interstitial lung diseases (ILD). Material and Method: We retrospectively evaluated 69 patients with IPF,systemic sclerosis and RA who have no more than 1 month interval between PFT and thorax CT.FVC,DLCO,TLC values and % Pred rates were obtanied in these patients.The severity and extent of ILD were scored separetely by semiquantitative evaluation based on the characteristics of ground glass opacity,fibrosis and honeycomb.Lung volume,mean lung density (MLD),high attenuation rate (%HAA),HU value in 85.percentile and full width value in half of maxium (FWHM) were measured by quantitative evaluation of thoracic densitometry program.The histogram curve obtained according to the attenuated HU values at each voxel was evaluated visually by kurtosis and skewness.The relationship between the measurements of the densitometry with PFT and semiquantitative scoring were evaluated. Results: Of the 69 patients included in our study ,46 had interstitial lung disease and 23 of the control group (7 Scl ,16 RA) had normal lung parenchyma.In our study,all densitometry values in patients with ILD were significantly higher than the control group.The mean values of those with ILD were MLD :-756, 85th perc :-627 %HAA500:9,97 and FWHM:200 ,while the mean values in the control group were MLD :-825, 85th perc :-750 %HAA500:4,5 and FWHM:164 . %Pred DLCO value of 70 in determining the severity of pulmonary fibrosis,when the MLD threshold values was -760,sensitivity was 50 %,specifity was 81 %,when the %HAA500 threshold was 7,3 sensitivity was 65 %,specifity was 81 %, when the 85th perc threshold was -660 sensitivity was 62 %,specifity was 81 % .It was found that densitometry parameters showed the best correlation with fibrosis in semiquantitative scoring ,in addition the strongest correlation was found with %HAA500.There was negative moderately strong correlation between densitometry parameters and PFT. When visually evaluated on histogram curve ,as the extent and severity of fibrosis increased ,kurtosis and skewness decreased and skewness shifted to right.The fibrosis score and densitometry parameters were found to be high in patients with pulmonary arter diamater greater than 29 mm. Conclusion:Thorax CT densitometry can be used to determine the extent and severity of interstitial lung disease.There was a significant relationship between densitometry and PFT.