Akademik personellerin örgütsel adalet algısı ile örgütsel sinizim tutumlarının belirlenmesi: Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi örneği
Determining organizational justice perseption and organisational cynicism attitudes of akademic staff: The case of Manisa Celal Bayar University Faculty of Economıcs and Administrative Sciences
  1. Tez No: 548070
  2. Yazar: ZÜBEYDE AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Sinizm, Akademik Personel, Organizational Justice, Organizational Cynicism, Academic Staff
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Örgütsel adalet, kişilerin örgütlerine karşı tutum ve davranışlarını etkileyen temel unsurlardan birisidir. Kişilerde, örgütün uygulamalarına dair bir adaletsizlik algısı oluşması sonucu örgütlerine karşı hayal kırıklığı, güvensizlik gibi olumsuz tutum ve davranışlar olarak adlandırılan örgütsel sinizm oluşmaktadır. Örgütsel adalet algısının yüksek olması kişilerin örgütlerine karşı örgütsel sinizm tutumlarını da azaltmaktadır. Bu çalışmada akademik personelin örgütsel adalet algıları ile örgütsel sinizm tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde görev yapan akademik personelden tesadüfi olmayan yargısal örnekleme yöntemi ile 15 akademik personel seçilerek gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi tercih edilmiştir. Görüşme formunda örgütsel adalet algısına yönelik 11 soru, örgütsel sinizm tutumuna yönelik 3 soru sorulmuştur. Elde edilen bulguları değerlendirmek için nitel analiz yöntemlerinden biri olan betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda akademik personelin örgütsel adalet algısı kısmen olumsuz olsa da genel anlamda olumlu çıkmıştır. Ayrıca örgütsel adaletin alt boyutlarından dağıtım adaleti algısı ile etkileşimsel adalet algısının prosedürel adalet algısına göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan akademik yükselmelerdeki adaletsizlikler, kadroların zamanında verilmemesi, yoğun iş temposu gibi nedenlerden kaynaklı hayal kırıklığı, öfke ve tükenmişlik hissi yaşadığı da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Organizational justice is one of the basic factors affecting the attitudes and behaviors of persons towards their organizations. Organizational cynicism, which is called negative attitudes and behaviors such as disappointment and insecurity, is formed as a result of the perception of injustice regarding the practices of the organization. The high perception of organizational justice also decreases organizational cynicism attitudes towards organizations. In this study, it was aimed to determine the organizational justice perceptions and organizational cynicism attitudes of academic staff. The study was carried out by 15 academic staff who were selectednon-accidental judicial sampling methodfrom the academic staff working at Celal Bayar University, Faculty of Economics and Administrative Sciences. Semi-structured interview method was preferred as data collection. In the interview form, 11 questions about organizational justice perception and 3 questions about organizational cynicism were asked. Descriptive analysis method, which is one of the qualitative methods, was used to evaluate the findings. As a result of the study, although the perception of organizational justice of the academic staff is partially negative, it has been positive in general. In addition, it was found that the perception of distributional justice and the perception of interactional justice from the sub-dimensions of organizational justice were higher than the perception of procedural justice. On the other hand, it has also been observed that there is a feeling of frustration, anger and burnout due to reasons such as injustices in academic upgrades, inability to provide cadres in time and intensive work tempo.